BLOG Izraelske odbrambene snage: Počelo četvrto oslobađanje talaca, produženje primirja još nije konačno

Rat Izraela i Hamasa - 52. dan

32425 pregleda 1 komentar(a)
Posljedice napada u izbjegličkom kampu u gradu Gazi, Foto: Reuters
Posljedice napada u izbjegličkom kampu u gradu Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2023. 21:41h
Završeno
21:42h

Portparol IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je večeras da je počelo četvrto oslobađanje talaca iz Pojasa Gaze.

On je takođe rekao da produženje privremenog primirja u ratu sa Hamasom nije konačno, ali da se stalno pregovara sa posrednicima.

"Ništa nije konačno dok se zaista ne desi. Stvari napreduju večeras takođe, ali je potrebno strpljenje", rekao je Hagari.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je večeras na kraju sjednice vlade o ratnom budžetu rekao da se plan za taoce nastavlja kako je dogovoreno i da je ključni cilj njihovo oslobađanje i eliminacija Hamasa, te da se osigura da se prijetnja neće ponoviti, aludirajući na iznenadne napade palestinskih ekstremista na jug Izraela poslije kojih je počeo rat.

On nije komentarisao objavu Katara, Hamasa i SAD da je postignut dogovor o dvodnevnom produženju primirja koje je stupilo na snagu u četvrtak i bilo je predviđeno da se okonča sjutra ujutru.

Izraelski zvaničnici su ranije rekli da bi pristali na dodatni dan primirja za svakih deset talaca koje pusti Hamas.

Od početka primirja oslobođeno je 39 Izraelaca u zamjenu 117 palestinskih zatvorenika.

Uz to je van sporazuma oslobođeno 19 zatočenih stranaca, većinom Tajlanđana.

Za danas je najavljeno oslobađanje 11 Izraelaca i šest Tajlanđana. Izrael će osloboditi tri žene i 30 muškaraca maloljetnika.

(BETA)

17:40h

Strani politički izvori izjavili su danas popodne za Si-En-En (CNN) da više od 40 talaca otetih i odvedenih u Pojas Gaze 7. oktobra u napadima Hamasa na jug Izraela drže druge ekstremističke organizacije.

Desetine talaca su navodno u rukama Islamskog džihada, a neke drže i stanovnici Gaze koji nisu povezani s ekstremističkim organizacijama.

Izraelski zvaničnici su danas potvrdili da postoji nesporazum o listi talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni i rekli da Izrael neće prihvatiti da Hamas krši uslove sporazuma o taocima.

Lista koju je predstavio Hamas uključuje samo 11 ljudi, među njima devetoro djece i dve starije žene, a prethodna tri dana oslobađano je po 13 talaca. Uz to se Izrael protivi odvajanju porodica koje se drže kao taoci.

Izraelski mediji su međutim kasnije popodne javili da su vlasti obavijestile rođake talaca koji će u narednim satima biti oslobođen i da se sporazum ostvaruje, te da je Izrael uspio da spriječi razdvajanje djece od majki pri oslobađanju.

Dvije porodice su već razdvojene drugog dana razmjene za palestinske zatvorenike u subotu.

Izrael se usprotivio, ali je ipak pristao da primi treću i četvrtu grupu talaca.

Do sada je oslobođeno 39 Izraelaca, u zamjenu za 117 palestinskih zatvorenika, žena i maloljetnih muškaraca,te jedan državljanin Rusije koji ima dvostruko državljanstvo.On je pušten van sporazuma na zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putine.

Van sporazuma je oslobođeno i 17 Tajlanđana i jedan Filipinac.

Sporazum o četvorodnevnom primirju predviđeno je oslobađanje najmanje 50 talaca iz Gaze u zamjenu za 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima kao i svakodnevni ulazak pomoći u Pojas Gaze. Danas se očekuje četvrta razmjena na osnovu sporazuma.

Mogućnost da se primirje produži za po jedan dan za svakih 10 novih oslobođenih talaca predviđeno je sporazumom kojem su posredovali Katar, Egipat i SAD.

(BETA)

17:20h

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da je primirje u Gazi produženo za još dva dana, prenosi Rojters.

„Postignut je dogovor da se humanitarno primirje produži za dodatna dva dana u pojasu Gaze“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova na platformi Iks (X).

17:20h

Hamas je usaopštio da se dogovorio sa Katarom i Egiptom o produženju primirja sa Izraelom za dva dana pod istim uslovima kao i prethodni četvorodnevni prekid vatre, prenosi Rojters.

„Postignut je dogovor sa braćom u Kataru i Egiptu da se privremeno humanitarno primirje produži za još dva dana, pod istim uslovima kao u prethodnom primirju“, rekao je zvaničnik Hamasa u telefonskom razgovoru sa Rojtersom.

17:01h

Kancelarija izraelskog premijera saopštila je da je obavijestila porodice talaca koji se planiraju osloboditi u četvrtoj razmjeni izraelskih talaca za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima, prenosi Rojters.

U saopštenju nije precizirano koliko će talaca biti oslobođeno.

16:04h

Portparol Vlade Izraela Ejlon Levi izjavio je danas da je ta zemlja ponudila palestinskoj islamskoj oganizaciji Hamas da se produži četvorodnevno primirje koje ističe sjutra (utorak) u 7.00 sati po lokalnom vremenu.

"Mi želimo da primimo još 50 talaca od večeras", rekao je portparol.

Egipatski bezbjednosni izvor je naveo da dvije strane rade na detaljima produženja primirja započetog prošlog petka.

Izrael navodno insistira da se primirje obnavlja dan za danom dok strani posrednici Katar, SAD i Egipat predlažu prekid sukoba tokom "nekoliko dana".

Obje strane su ponovile da su neprijateljstva daleko od kraja.

Kampanja da se uništi Hamas i dovedu svi taoci kući će se obnoviti čim se primirje okonča, najavio je portparol Vlade Izraela.

Izrael će, kako je rekao portparol, "u potpunosti nastaviti da ostvaruje svoja tri cilja - da eliminiše Hamas, da osigura da Pojas Gaze više nikada ne bude prijetnja izraelskoj bezbjednosti i oslobađanje svih talaca.

Vojno krilo Hamasa je ponovilo da su borci "spremni" ako se neprijateljstva obnove.

Od petka je oslobođeno 58 talaca, među njima 39 Izraelaca i onih koji imaju dvostruko državljanstvo, te 19 stranaca van sporazuma.

(BETA)

15:42h

Egipat i Katar su blizu postizanja sporazuma o produženju primirja Izraela sa Gazom za dva dana, izjavila je danas Diaa Rašvan, šef egipatske Državne informativne službe (SIS), prenosi Rojters.

Produžetak za dva dana uključivao bi oslobađanje 20 izraelskih talaca i 60 palestinskih pritvorenika, rekao je on.

"Pošto se oslobađanje 11 izraelskih talaca očekuje u ponedeljak, pregovori su i dalje u toku za oslobađanje 33 Palestinca", dodala je Rašvan.

14:17h

Jordanski spoljnih poslova Safadi je izjavio da ono što se dešava u Gazi je u oblasti pravne definicije genocida, prenosi Rojters.

Safadi je to rekao na konferenciji za novinare na samitu Unije za Mediteran održanom u Barseloni.

"Palestinci treba da odluče ko njima vlada, svaki razgovor o poslijeratnoj Gazi treba da podrazmijeva jedinstvenu Zapadnu Obalu i Gazu", rekao je on.

Izmjena: 15:03h
13:38h

Egipatski, katarski i američki pregovarači blizu su dogovora o produženju primirja koje treba da istekne u Gazi danas, ali još uvijek razgovaraju o dužini produženja i o tome koji će zatvorenici biti oslobođeni na osnovu njega, izjavila su tri egipatska bezbjednosna izvora, prenosi Rojters

Palestinska grupa Hamas tražila je četvorodnevno produženje, dok je Izrael želeo produženje iz dana u dan, uz nastavak pregovora o tome koji će palestinski zatvorenici biti oslobođeni, rekli su izvori.

12:24h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na produženje četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, koje je sada u posljednjem danu, kako bi se omogućilo oslobađanje još talaca, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima, on je takođe rekao da Iran treba da obuzda svoje „zastupnike“. Hamas je dio regionalnog saveza koji se sastoji od Irana, Sirije i šiitske islamističke grupe Hezbolah u Libanu, koji se svi široko protive politici SAD na Bliskom istoku i Izraelu.

12:19h

Izraelski talac koji je oslobođen u okviru privremenog primirja u Pojasu Gaze prethodno je nakratko pobjegao od svojih hamasovih zarobljenika nakon što se zgrada u kojoj su ga držali srušila tokom baraža, rekli su njegovi rođaci, piše Rojters.

Roni Kriboj (25) bio je iznenađujuće dodat na spisak talaca oslobođenih u nedjelju, zajedno sa 13 žena i djece koji su unaprijed dogovoreni u pregovorima Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara.

Pozivajući se na Kribojovo dvojno rusko državljanstvo, Hamas je rekao da je slobodan da pokaže da cijeni Moskvu, jedinu svjetsku silu koja se jedina otvoreno angažovala tokom rata koji je do sada trajao sedam nedjelja.

Kao i drugi oporavljeni taoci, Kriboj je držan podalje od medija u, kako izraelske vlasti opisuju, pokušaju da se fokusira na pomoć u njihovom fizičkom i emocionalnom oporavku.

Njegova porodica je rekla da je Kriboj nestao dok je radio kao scenarist na plesnoj zabavi na otvorenom gdje su naoružani infiltratori Hamasa 7. oktobra ubili 364 ljudi na zabavi, od ukupnog broja poginulih od 1.200. Izraelske vlasti su nedjelju dana kasnije utvrdile da je on bio među oko 240 zarobljenih ljudi.

Kribojeva tetka Jelena Magid rekla je u intervjuu za izraelski radio Kan da je razgovarala sa Kribojem nakon njegovog povratka.

„Pričao je da su ga teroristi uhvatili i držali u zgradi koja je bombardovana“, rekla je ona, očigledno misleći na izraelsko granatiranje, dodajući da je tamo zadobio rane na glavi.

„Uspio je da pobjegne i da se krije sam četiri dana. Pokušao je da dođe do granice. Na kraju su ga Gazani uhvatili i vratili u ruke teroristima.

Kribojev rođak Aleks Magid dao je sličan izvještaj u intervjuu za izraelski vojni radio u ponedjeljak, dodajući da je u bombardovanju zgrade poginulo nekoliko palestinskih naoružanih napadača.

Šest talaca i dalje u Gazi ima rusko državljanstvo, saopštila je izraelska vlada.

12:15h

Među izraelskim taocima koje drži Hamas i među palestinskim zarobljenicima u Izraelu su i djeca, piše BBC.

12:08h

Katar, Egipat, Sjedinjene Države, Evropska unija i Španija rade na produženju privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, izjavio je u danas ministar spoljnih poslova Palestinske uprave, prenosi Rojters.

Nakon što je pozvao na trajni prekid vatre kako bi se izbjegao porast smrtnih slučajeva civila, Rijad Al Maliki je rekao da bi sadašnje primirje moglo biti produženo za „jedan, dva, tri dana“, ali je dodao da niko ne zna na koliko.

Al-Maliki se obraćao na konferenciji za novinare zajedno sa španskim ministrom inostranih poslova Hozeom Manuelom Albaresom tokom Foruma za Uniju Mediterana u Barseloni.

Ponedjeljak je označen kao posljednji dan dogovorene četvorodnevne pauze u borbama.

11:28h

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask, koji se nalazi u posjeti Izraelu, rekao je da je postignut načelni dogovor o korišćenju satelita Starlink njegove kompanije Spejs Iks u Pojasu Gaze, gdje se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila sa posjetom tehnološkog preduzetnika.

Mask je izrazio podršku Izraelu nakon što je bio na udaru palestinskih militanata Hamasa, rekavši da je jedan od izazova „konačno zaustavljanje propagande koja ubjeđuje ljude da se upuste u, znate, ubistvo“, prenosi Rojters.

Nakon što je u onlajn ćaskanju uživo čuo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da kaže da Hamas mora biti uništen, Musk je rekao: „Nema izbora“

Mask, koji je bio u posjeti Izraelu tokom njegovog rata protiv Hamasa u Gazi, dodao je: „I ja bih želio da pomognem.

Izmjena: 13:49h
11:21h

Četvorodnevno primirje važan je prvi korak u sukobu Izraela i Hamasa, ali je potrebno mnogo više da se pronađe izlaz iz krize, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Borelj je rekao da žali što Izrael nije prisustvovao Forumu za Uniju Mediterana u ponedjeljak u Barseloni.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki i ministar inostranih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan obratiće se na skupu kao predstavnici grupe ministara iz Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

Borelj je rekao da se nada da će četvorodnevno primirje dogovoreno prošle nedjelje trajati "još nekoliko dana", prenosi Rojters.

Pozvao je Izrael da ne "rekolonizuje" Gazu, rekavši da i Palestinci i Izraelci imaju "jednako i legitimno pravo na istu zemlju".

Palestinska država na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i Gazi bila bi "najbolja garancija" za "bezbjednost i mir Izraela", dodao je on.

Borelj je rekao da produženje primirja jeste cilj koji izgleda dostupan.

"Omogućio bi nam da radimo na političkom rješenju. Osim nekog konkretnog izuzetka, svi na samitu Unije za Mediteran su se složili da je potrebno rješenje sa dvije države.

Dodao je da ova konferencija nije bila protiv nikog, ne protiv Izraela, "želimo da se Izrael vrati na sastanke UFM.

"Palestinske vlasti treba da od Hamasa povrate kontrolu nad Gazom", rekao je Borelj i dodao da nijedna evropska zemlja nije izrazila protiv rješenja dvije države.

Kazao je i da palestinske vlasti treba da održe izbore što je prije moguće, a Izrael treba da sarađuje da se održe.

"Ne vidim nijednog političkog aktera legitimnijeg od palestinske vlasti da preuzme kontrolu nad Gazom i tamo iskorijeni terorizam", dodao je Borelj.

Izmjena: 15:06h
10:13h

Palestinska Uprava je jedini mogući i kredibilni partner u potrazi za mirom na Bliskom istoku, saopštilo je španski ministarar spoljnih poslova Hose Manuel Albares, kako prenosi Rojters.

On je domaćin Foruma za Uniju Mediterana u Barseloni.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi rekao je na tom događaju da rad na rješenju o dvije države mora da počne „obezbjeđivanjem kraja ove brutalne agresije“, prenosi Rojters. 

10:11h

Izrael i Hamas "izrazili su zabrinutost" zbog spiskova izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika koji bi danas trebalo da budu pušteni danas, rekao je za Rojters zvaničnik upućen u to pitanje.

Neimenovani zvaničnik je dodao da katarski posrednici rade sa Izraelom i Hamasom na rješavanju problema i izbjegavanju kašnjenja.

U prethodna tri dana primirja Izrael je dostavio imena palestinskih žena i tinejdžera koje će pustiti iz zatvora, a Hamas će dostaviti imena izraelskih civilnih talaca koje će osloboditi najmanje 12 sati prije puštanja na slobodu.

07:22h

Rat Izraela i Hamasa - 52. dan.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da se nada da će privremeno primirje između Izraela i Hamasa trajati sve dok se taoci oslobađaju, nakon što je militantna grupa oslobodila još 17 osoba, uključujući četvorogodišnju izraelsko-američku djevojčicu, prenosi Rojters.

Hamas je saopštio da želi da produži pauzu u borbama, koja će u ponedjeljak ući u svoj četvrti i posljednji dogovoreni dan, ako se ulože ozbiljni napori da se poveća broj palestinskih zatočenika koje je Izrael oslobodio.

Izrael je u nejdelju oslobodio 39 palestinskih zatvorenika tinejdžera, čime je ukupan broj od početka primirja porastao na 117. Hamas je saopštio da je predao 13 Izraelaca, tri Tajlanđanke i jednu osobu sa ruskim državljanstvom, a Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio je da ih je uspješno prebacio iz Gaze u nedjelju.

Bajden je rekao da je četvorogodišnja Abigejl Edan bila svjedok kako su njene roditelje ubili Hamasovi borci tokom njihovog napada na Izrael 7. oktobra i da je od tada zadržana u pritvoru. „Ono što je izdržala je nezamislivo“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u SAD.

Abigejl je bila na putu u bolnicu radi provjere, javio je izraelski Kanal 13. Njen djed Karmel Edan rekao je Rojtersu da "jednostavno nije mogao da vjeruje" da je vraćena, zahvalivši Bajdenu "za svu pomoć koju nam je ponudio".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedjelju da je razgovarao sa Bajdenom o oslobađanju talaca, dodajući da bi pozdravio produženje privremenog primirja, ako bi to značilo da će svakog dodatnog dana 10 zarobljenika biti oslobođeno.

Međutim, Netanjahu je rekao da je takođe kazao Bajdenu da će se Izrael, na kraju primirja, „vratiti punom snagom da postignemo svoje ciljeve: eliminaciju Hamasa, obezbjeđivanje da se Gaza ne vrati na ono što je bila; i naravno oslobađanje svih naših talaca“.

Bonus video: