Novi Zeland odustaje od zakona o zabrani prodaje duvana

Lakson je rekao da bi prihod od poreza od prodaje cigareta donio dobrodošao prihod za vladu, ali je takođe izrazio zabrinutost da bi zabrana dovela do procvata neoporezovanog crnog tržišta

1814 pregleda 0 komentar(a)
Lakson, Foto: Reuters
Lakson, Foto: Reuters

Planovi Novog Zelanda za uvođenje prvog zakon u svijetu za zabranu prodaje duvana opozvani, potvrdio je u ponedjeljak Kristofer Lakson (Christopher Luxon) pošto je položio zakletvu kao premijer.

Ovaj potez je opisan kao "ogromna pobjeda duvanske industrije".

Lakson, bivši šef aviokompanije, preuzeo je dužnost šest nedjelja nakon što je njegova konzervativna Nacionalna partija pobijedila na izborima, okončavši šestogodišnju vladavinu Laburističke partije na čelu sa Džasindom Ardern (Jacinda).

Konzervativni premijer je rekao da će dati prioritet kroćenju inflacije i snižavanju kamatnih stopa, a takođe je potvrdio da će ukinuti takozvanu "generacijsku zabranu pušenja" usvojenu prošle godine kojom bi se onemogućila prodaju duvana svima rođenima posle 2008.

Lakson je rekao da bi prihod od poreza od prodaje cigareta donio dobrodošao prihod za vladu, ali je takođe izrazio zabrinutost da bi zabrana dovela do procvata neoporezovanog crnog tržišta.

Grupe za borbu protiv pušenja kritikovale su ovaj potez kao korak nazad za zemlju.

"Ovo je veliki gubitak za javno zdravlje i ogromna pobjeda duvanske industrije, čiji će profit biti povećan na račun života Kivija (žargonski izraz za stanovnike Novog Zelanda", saopštila je Zdravstvene koalicije Aotearoa, što je maorski naziv za Novi Zeland.

Zakon protiv pušenja, koji bi trebalo da stupi na snagu ove godine, osmišljen je tako da skoro odmah smanji broj ljudi koji koriste duvanske proizvode.

Dok je broj odraslih pušača na Novom Zelandu relativno nizak i iznosi samo osam odsto, prethodna vlada je zamislila budućnost u kojoj će zemlja biti potpuno bez duvanskog dima.

Pored stalno podizanja starosne granice, tim zakonom bi se smanjio broj radnji koje mogu da prodaju duvanske proizvode na najviše 600 širom zemlje, što bi bio ogroman pad sa sadašnjih 6.000.

Prvobitno predstavljen od strane tadašnjeg premijera Arderna i pohvaljen od strane stručnjaka za javno zdravlje i zagovornika pušenja, nedavno je u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljen niz skoro identičnih mjera.

Koaliciona vlada

Lakson se u svom obraćanju u ponedjeljak fokusirao na potrebu oživljavanja ekonomije.

"Moramo smanjiti troškove života i staviti inflaciju pod kontrolu kako bismo mogli da snizimo kamatne stope i učinimo hranu pristupačnijom", rekao je on.

Lakson je rekao da će se njegova nova vlada u prvih nekoliko mjeseci takođe fokusirati na uspostavljanje reda i zakona i poboljšanje javnih usluga.

Bivša laburistička vlada se mučila da kontroliše rast troškova života, što je globalno pitanje za koje su dijelom krivi problemi snabdijevanja povezani s pandemijom i ruska invazija na Ukrajinu.

Prethodni premijer, lider Laburističke partije Kris Hipkins (Chris), u januaru je preuzeo dužnost od Ardern, nakon što je ona neočekivano dala ostavku, navodeći da više nema snage.

Lakson je postao 42. premijer zemlje nakon što je u petak postignut sporazum o vladajućoj koaliciji poslije dugotrajnih pregovora.

Njegova Nacionalna partija formirala je koaliciju s konzervativnim ACT i populističkom partijom Novi Zeland na prvom mjestu.

Prvi put na Novom Zelandu, uloga zamjenika premijera biće podijeljena u dva mandata po 18 mjeseci.

Lider stranke Novi Zeland na prvom mjestu Vinston Piters (Winston Peters) položio je zakletvu zajedno sa Laksonom kao zamjenik premijera, ali će tu ulogu predati krajem maja 2025.

Njega će do kraja trogodišnjeg parlamentarnog mandata zamijeniti lider ACT-a Dejvid Simor (David Seymour).

Izvor: AFP

Bonus video: