G7 pozvao pobunjenike u Jemenu da oslobode posadu i vrate zaplijenjeni teretni brod

Huti, saveznici Irana, zarobili su trgovački brod sa 25 članova posade u znak odmazde za rat koji Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi

3206 pregleda 3 komentar(a)
Zaplijenjeni brod Galaksi lider, Foto: Reuters
Zaplijenjeni brod Galaksi lider, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) pozvali su danas pobunjenike Huti u Jemenu da "odmah prestanu" da prijete pomorskom saobraćaju i da oslobode posadu teretnog broda Galaksi lider (Galaxy Leader) koji su zaplijenili u Crvenom moru prije deset dana.

"Pozivamo sve strane da ne ugrožavaju i ne ometaju zakonito ostvarivanje prava i sloboda plovidbe svih brodova", navodi se u saopštenju ministara G7.

Ta grupa je pozvala jemenske pobunjenike da "odmah prestanu sa napadima na civile i prijetnjama međunarodnim brodskim putevima i komercijalnim brodovima i da oslobode brod M/V Galaksi lider koji su nezakonito zaplijenili u međunarodnim vodama 19. novembra i njegovu posadu".

Jedan od pobunjenika na brodu
Jedan od pobunjenika na brodufoto: Reuters

Huti, saveznici Irana, zarobili su taj trgovački brod sa 25 članova posade u znak odmazde za rat koji Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi.

Brodom Galaksi lider upravlja jedna japanska kompanija, ali pripada britanskoj firmi koja je i sama u vlasništvu izraelskog biznismena.

G7 čine SAD, Japan, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Kanada.

Bonus video: