Tri osobe ubijene u Jerusalimu, Hamas preuzeo odgovornost za napad

Naoružano krilo Hamasa, Brigade Al Kasam, poručilo je da je operacija bila odgovor "na okupatorske zločine ubijanja djece i žena u Gazi"

16494 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2023. 14:30h

Hamasovo naoružano krilo Brigade Al Kasam preuzelo je odgovornost za oružani napad u Jerusalimu, u kojem su ubijene tri osobe.

Oni su se oglasili saopštenjem na Telegramu. Dodaje se da je ta operacija bila odgovor "na okupatorske zločine ubijanja djece i žena u Gazi", prenosi Rojters.

Izraelska policija ranije je saopštila da su dva palestinska napadača otvorila vatru na autobuskoj stanici tokom jutarnjeg špica na ulazu u Jerusalim, ubivši najmanje tri osobe i ranivši još osam.

„Teroristi su jutros automobilom stigli na lice mjesta, naoružani puškom M-16 i pištoljem“, saopštila je policija. „Teroristi su počeli da pucaju na civile prije nego što su ubijeni na licu mjesta", dodali su.

Napadači su došli iz istočnog Jerusalima i zaustavili su ih vojnici koji nisu bili na dužnosti i još jedan civil koji se nalazio u blizini, saopštila je policija.

Snimci sa sigurnosnih kamera, koje je emitovala izraelska televizija Kanal 12, pokazali su trenutke napada. Vide se bijeli automobil zaustavljen pored prepune autobuske stanice. Dvojica muškaraca tada izlaze sa pištoljima i trče ka gomili dok se ljudi razilaze. Ubrzo nakon toga palestinski napadači su ubijeni.

„Ovaj napad je još jedan dokaz naše posvećenosti da nastavimo da se snažno i odlučno borimo protiv ubistvenog terorizma koji prijeti našim građanima“, napisao je ministar Beni Ganc na mreži Iks.

Veliki broj pripadnika hitnih i bezbjednosnih službi okupio se na području koje je jutros bilo prepuno putnika, a policija je saopštila da radi na ponovnom otvaranju ulice.

Američki državni sekretar Antoni Blinken, koji je u posjeti Tel Avivu, rekao je da je današnja pucnjava podsjetnik „na prijetnju terorizma sa kojom se Izrael i Izraelci suočavaju svakog dana... Moje srce je uz žrtve ovog napada“.

Američki ambasador u Izraelu osudio je pucnjavu. „Gnusan teroristički napad u Jerusalimu jutros. Nedvosmisleno osuđujemo takvo brutalno nasilje“, rekao je ambasador Džek Lu.

Do nasilja je došlo kada su Izrael i Hamas u četvrtak, u posljednjem trenutku, postigli sporazum o produženju šestodnevnog prekida vatre u Gazi za još jedan dan, kako bi se pregovaračima omogućilo da nastave da rade na sporazumima o razmjeni talaca koji se drže u obalskoj enklavi za palestinske zatvorenike.

Bonus video: