Istraga o seksualnom nasilju Hamasa

Komisija UN najavila apel za prikupljanje dokaza o zločinima 7. oktobra u Izraelu

16160 pregleda 0 komentar(a)
Kuća u kibucu Kfar Aza uništena tokom napada Hamasa 7. oktobra, Foto: Rojters
Kuća u kibucu Kfar Aza uništena tokom napada Hamasa 7. oktobra, Foto: Rojters

Komisija UN koja istražuje ratne zločine sa obje strane sukoba između Izraela i Hamasa fokusiraće se na seksualno nasilje koje je Hamas počinio tokom napada 7. oktobra na Izrael, kazala je predsjedavajuća komisije i dodala da će uskoro uputiti apel za prikupljanje dokaza.

Predsjedavajuća komisije Navi Pilaj kazala je da će proslijediti dokaze Međunarodnom krivičnom sudu i pozvala tribunal da razmotri krivično gonjenje usljed ranijih kritika Izraela i porodica izraelskih talaca da UN tim povodom ćute.

“Ja sam sada na čelu komisije koja ima moć da to istraži. Stoga, nema šanse da to nećemo učiniti”, kazala je Pilaj. Takođe je istakla da pojedini ljudi žele da pruže svjedočenja i da će to biti proslijeđeno tužiocima.

Međutim, za Pilaj veliki izazov predstavlja to što Izrael ne sarađuje sa komisijom, za koju tvrdi da je antiizraelski nastrojena.

Hamas poriče optužbe i nije odgovorio na Rojtersove upite za komentar. Izraelska diplomatska misija u Ženevi saopštila je juče da komisija ima “predrasude protiv Izraela”.

“Izraelske žrtve nikada neće dobiti pravdu od ove istražne komisije”, navodi se u saopštenju izraelske misije.

Izraelske vlasti su već otvorile svoju istragu o seksualnom nasilju tokom najsmrtonosnijeg napada u istoriji Izraela, uključujući i silovanja, nakon što su se pojavili dokazi koji ukazuju na seksualne zločine poput nagih i osakaćenih žrtava.

Među dokazima o seksualnom nasilju su i svjedočenja za Rojters od strane onih koji su prvi došli na mjesta napada kao i vojnih rezervista koji su bili zaduženi za tijela tokom procesa identifikacije. Britanska agencija je takođe imala uvid u fotografije koje potvrđuju neka od tih svjedočenja.

Bonus video: