BLOG "U izraelskim udarima u Gazi, od kada je prekinuto primirje, poginulo 178 Palestinaca i 589 povrijeđeno"

Rat Izraela i Hamasa - 56. dan

41758 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2023. 21:30h
Završeno
21:23h

Izraelska vojska je potvrdila smrt petoro talaca u Pojasu Gaze, saopštio je vojni portparol Daniel Hagari i dodao da su njihove porodice obaviještene.

„U proteklim danima, izraelska vojska i policija su obavijestile porodice petoro talaca o njihovoj smrti“, rekao je Hagari.

Smrt talaca je potvrđena poslije istrage i na osnovu obavještajnih informacija, objasnio je portparol na brifingu za novinare, prenijela je Agencija Frans pres.

On je ocijenio da je zahvaljujući vojnoj operaciji tijelo jednog od tih talaca donijeto u Izrael.

U kibucu Nir Oz teško pogođenom u napadima Hamasa 7. oktobra je rečeno da su tri njegova stanovnika među umrlima, uključujući i najstarijeg taoca, 86-godišnjaka.

Od početka primirja u ratu Hamasa i Izraela 24. novembra oslobođeno je više od 100 talaca.

U Gazi je po podacima izraelskih vlasti još uvijek zatočeno 115 odraslih muškaraca, 20 žena i dvoje djece, navodi AP.

(BETA)

21:21h

Španski premijer Pedro Sančez ponovio je, u telefonskom razgovoru, izraelskom ministru Benniju Gancu da Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo. Zbog takve izjave je dan ranije izraelska vlada izrazila nezadovoljstvo španjolskoj ambasadorki, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Izrael ima pravo braniti se od ovog terorističkog napada, ali ponovo sam istakao da Španija smatra nepodnošljivom smrt civila u Gazi i da Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo", napisao je Sančez na društvenoj mreži X.

19:54h

Bijela kuća je danas okrivila Hamas za neuspjeh produženja humanitarnog primirja u Gazi, rekavši da palestinska militantna grupa nije uspjela da napravi spisak talaca koji bi omogućio produženje pauze, prenosi Rojters.

"Zbog Hamasa je ova pauza okončana", rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

„Teret je na Hamasu.Na brifingu, Kirbi je takođe korigovao svoj prethodni broj američkih talaca koje je Hamas do sada oslobodio sa šest na četiri".

On je dodao da je više nego vjerovatno da Hamas ima više žena i djece talaca koji bi mogli da se kvalifikuju za razmjenu.

"Gaza mora ostati palestinska zemlja i ne može se smanjiti", rekao je Kirbi.

Izmjena: 21:27h
19:12h

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani rekao je danas da je Katar posvećen nastavku napora, zajedno sa svojim partnerima, da se vrati primirju u pojasu Gaze, prenosi Rojters.

„Neprekidno bombardovanje Gaze komplikuje posredničke napore i pogoršava humanitarnu katastrofu“, rekao je ministar spoljnih poslova.

19:07h

U izraelskim udarima u Pojasu Gaze poginulo je 178 Palestinaca i 589 je povrijeđeno, otkako je jutros isteklo primirje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, prenosi Rojters.

19:05h

Izrael je obavijestio nekoliko arapskih zemalja da želi da uspostavi tampon zonu na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze kako bi spriječio dalje napade u okviru predloga za budućnost te palestinske enklave kada se rat okonča, rekli su egipatski i izvori u regionu.

Izrael je o tome obavijestio svoje susjede Egipat i Jordan, te Ujedinjene Arapske Emirate, sa kojim je normalizovao odnose 2020. godine.

Isti izvori su naveli da je obaviještena i Saudijska Arabija. Ona nema odnose s Izraelom i zaustavila je proces normalizacije kojem su posredovale SAD, poslije izbijanja rata protiv Hamasa.

U inicijativi se ne sugeriše kraj izraelske ofanzive obnovljene danas poslije jednonedjeljnog primirja, ali ona pokazuje da Izrael pokušava da uključi ne samo uobičajene arapske posrednike, Egipat i Katar, u odlučivanje o poslijeratnoj Gazi.

"Plan je detaljniji od toga. Zasnovan je na troslojnom procesu za dan poslije Hamasa", rekao je Ofir Falk, savjetnik premijera Izraela za spoljnu politiku u odgovoru Rojtersu na pitanje o tampon zoni, prenijeli su izraelski mediji.

Troslojni proces uključuje uništenje Hamasa, demilitarizaciju Gaze i deradikalizaciju enklave.

"Tampon zona će možda biti dio procesa demilitarizacije", rekao je on, ali nije otkrio detalje kada mu je postavljeno pitanje da li su ti planovi predstavljeni međunarodnim partnerima, uključujući arapske zemlje.

(BETA)

18:47h

Egipat ulaže najveće napore sa svojim partnerima da što prije ponovo uspostavi primirje u Gazi, rekla je danas u saopštenju Diaa Rašvan, šef egipatske Državne informativne službe (SIS), prenosi Rojters.

18:39h

Rođaci talaca koje su "hamasovci" oslobodili iz zatočeništva u Gazi kažu da su djeca žigosana pošto su oteta sa jugu Izraela, kako bi se spriječilo da pobegnu.

Stric braće Jagila (12) i Ora Jakova (16), oslobođenih u srijedu, rekao je da su ih palestinski ekstremisti žigosali koristeći izduvnu cijev motora.

"Ispričali su nam kroz šta su prošli u Gazi. Te priče su užasne", rekao je Janiv Jakov, prenose izraelski mediji.

Jakov je kazao da su noge djece stavljane na izduvnu cijev motora da bi ekstremisti mogli da ih pronađu ako pobjegnu i prepoznaju po opekotinama.

Stric dvojice dječaka je takođe rekao da su djeca drogirana, ali nije naveo čime i dodao da se sa njima loše postupalo.

Tetka Mie Šem (21) koja je oslobođena u četvrtak rekla je da joj je palestinski veterinar operisao ruku dok je bila talac u Gazi.

Kako navode izraelski mediji Mia je ranjena u ruku u napadu Hamasa na učesnike muzičkog festivala na jugu Izraela odakle je odvedena u Gazu.

Sestre Danijela i Šaron koje su se takođe ove nedjelje oslobođene iz zatočeništva su ispričale da hrane nije bilo svaki dan i da nisu mogle da utole glad.

Otmičari su nastojali da pokopaju nade talaca u oslobođenje govoreći da je "Izrael odustao od njih", a oni su to i osjećali, misleći da je izraelska vojska odlučila da razori sve i nisu imali pojma šta se dešava, rekao je jedan oslobođeni Izraelac.

Ljekari su izjavili da su taoci oslabili u zatočeništvu i roditelji su ispričali da njihova djeca instiktivno šapuću pošto su bila primorana da budu mirna tokom skoro dva mjeseca u zatočeništvu.

Doktor Itai Pesah, direktor Dječje bolnice Safra u Medicinskom centru Šeba, rekao je na konferenciji za novinare da su taoci "podvrgnuti mukama, fizički i mentalno".

"Osjećam potrebu da se njihov plač čuje. Svijet mora da zna kako je zlo i okrutno ponašanje Hamasa", rekao je doktor, ocijenivši da sami bivši taoci moraju da odluče da li će ispričati šta im se desilo.

Palestinski ekstremisti odveli su oko 240 talaca, uključujući, bebe, djecu, starije osobe, tokom iznenadnih napada na jug Izraela 7. oktobra i ubili preko 1.200 ljudi, većinom civila.

Od početka privremenog primirja 24. novembra oslobođeno je 105 civila iz zatočeništva u Gazi, 81 Izraelac, 23 Tajlanđana i jedna Filipinka. Izrael je zauzvrat pustio 210 bezbjednosnih zatvorenika iz izraelskih zatvora, sve žena i maloljetnika.

Vjeruje se da je u Gazi još uvijek 137 talaca.

(BETA)

18:19h

Nakon prekida primirja u Gazi, njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zatražila je međunarodne napore da se obnovi prekid vatre, prenosi njemačka agencija dpa.

"U ovim trenucima moramo učiniti sve što možemo da osiguramo da se humanitarni prekid vatre nastavi," rekla je Berbok danas u Berlinu.

To je neophodno "kako za preostale taoce, koji se nedjeljama nadaju oslobađanju iz mračnih tunela, tako i za napaćene ljude u Gazi, kojima je hitno potrebna veća humanitarna pomoć".

Patnja je nepodnošljiva za ljude u Izraelu, kao i za ljude u Gazi, rekla je Berbokova.

Izrael nikada neće moći da živi u bezbjednosti ako se ne bori protiv terora. Istovremeno, sigurnosti za Izrael može biti samo ako Palestinci takođe imaju izglede za budućnost.

Smrtonosni napad u četvrtak u Jerusalimu i nove rakete ispaljene na Izrael pokazali su da to može da uspije samo "ako Hamasov teror uništenja više nema šanse da se obnovi", istakla je Berbokova ,prenosi dpa.

Ne pominjući direktno arapske zemlje, dodala je: "Da se to postigne, svi koji vide patnju na obje strane i žele da je okončaju za sve moraju raditi na tome da Hamas više ne bude egzistencijalna prijetnja Izraelu. Naravno, to takođe znači da Hamas mora da odloži oružje."

17:57h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je svom emiratskom kolegi šeiku Mohamedu Bin Zajedu Al Nahjanu da je Izrael koji je ponovo započeo svoje napade na Gazu nakon kolapsa jednonedeljnog primirja „veoma negativno“, saopštila je njegova kancelarija u petak, prenosi Rojters.

Lideri Turske i Emirata sastali su se na marginama samita COP28 u Dubaiju. Erdogan se takođe sastao sa premijerima Japana i Italije da razgovaraju o Gazi, kao i sa svojim kolegom iz Uzbekistana, saopštilo je Predsjedništvo.

„Erdogan, koji je primijetio da je ponovno pokretanje sukoba veoma negativno, rekao je da Turska radi na postizanju trajnog prekida vatre i da humanitarna pomoć stigne u Gazu“, navodi se u saopštenju, dodajući da je Erdogan takođe rekao da Turska čini sve da zaustavi Izraelski „masakr“, ali da je muslimanski svijet morao da djeluje složno.

16:47h

Dvije osobe su ubijene danas tokom izraelskog granatiranja pograničnog grada Hula na jugu Libana, javio je Hezbolahov televizijski kanal Al-Manar, prenosi Rojters.

Hezbolah i Izrael koji podržavaju Iran razmijenili su vatru preko libansko-izraelske granice ranije u petak nakon što je propalo jednonedjeljno primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze. Hezbolah je saveznik Hamasa, koji vlada Gazom.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

16:42h

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je danas da se sastao sa zvaničnicima arapskih država i razgovarao o budućnosti pojasa Gaze, pošto je Izrael nastavio napad nakon što je prekinuto jednonedjeljno primirje sa palestinskim militantima Hamasa, prenosi Rojters.

Prije nego što je ušao u avion na kraju svog trećeg putovanja u region od 7. oktobra Blinken je rekao da su razgovori u petak bili fokusirani na trenutnu situaciju u Gazi, dan nakon sukoba, i kako stvoriti „trajan, trajan i siguran mir“.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da se Blinken sastao sa ministrima spoljnih poslova Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Jordana i Bahreina, zajedno sa predstavnicima Palestinske vlasti, na marginama klimatske konferencije COP28 UN u Dubaiju.

16:41h

Hamasove naoružane brigade Al Kasam saopštile su danas u saopštenju na svom Telegram kanalu da su gađale Tel Aviv salvom raketa, prenosi Rojters.

16:40h

Sjedinjene Države nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi, a predsjednik Bajden će ostati duboko angažovan u naporima da se ta pauza proširi i oslobode taoci, rekao je portparol Bijele kuće nakon što je primirje isteklo u ranim satima u petak kada je rat nastavljen, prenosi Rojters.

Hamas nije uspio da napravi listu talaca kako bi omogućio dalje produženje pauze u Gazi, rekao je portparol.

16:40h

Sirene koje upozoravaju na moguće nadolazeće rakete oglasile su se danas u nekoliko oblasti u centralnom Izraelu, saopštila je izraelska vojska, prvi put otkako su neprijateljstva između Izraela i palestinske grupe Hamas nastavljena nakon jednonedjeljnog primirja, prenosi Rojters.

Trenutno nema izvještaja o šteti ili žrtvama

15:51h

Palestinci oslobođeni iz izraelskih zatvora kažu da su ih stražari zlostavljali i kolektivno kažnjavali nedjeljama poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, piše BBC.

Tvrde da su ih stražari tukli štapovima, da su psi sa korpama na njuškama puštani na njih i da im je oduzeta odjeća, hrana i ćebad.

Jedna zatvorenica rekla je da su joj prijetili da će je silovati i da su stražari dva puta bacali suzavac u ćelije dok su zatvorenici bili unutra.

Izmjena: 17:59h
15:38h

Izraelska vojska je danas objavila mapu podele Pojasa Gaze u sektore nazvane "evakuacione zone" za sljedeću fazu rata.

Stanovnicima tih zona će biti naređeno da ih napuste u slučaju sukoba ili bombardovanja na osnovu američkog zahteva da se uspostave "bezbjedne zone".

Primirije između Izraela i Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja je 2007. godine silom preuzela vlast u Pojasu Gaze, jutros je završeno i ta mala palestinska teritorija je ponovo meta izraelskih udara.

Izraelska vojska je saopštila da mapa "dijeli teritoriju Pojasa Gaze na područja koja se lako mogu identifikovati" imajući u vidu da u ratu počinje nova faza.

Mapa je objavljena na vebsajtu vojske na arapskom jeziku i društvenim mrežama, te lecima i vojska je pozvala stanovnike da pronađu "područja koja ih se tiču i da djeluju ako budu pozvani da se evakuišu u slučaju da njihova bezbjednost to zahtijeva".

Izraelska vojska optužuje Hamas da pretvara "civilne lokacije u vojne mete koristeći civile kao žive štitove".

Na nekoliko mjesta u Gazi gdje je mobilna mreža često spora stanovnici su jutros primili hitne poruke upozorenja.

"Izraelska vojska će započeti razorni vojni napad u području gdje vi živite u cilju eliminacije terorističke organiazcije Hamas", navedeno je u porukama uz apel da oni koji ih su primili idu u skloništa i ostanu kod kuće podalje od bilo kakvih vojnih aktivnosti.

Desetak minuta kasnije čule su se eksplozije.

Po podacima vlade Hamasa više od 15.000 ljudi je poginulo u Pojasu Gaze u izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Oko 1.200 ljudi je ubijeno i 240 talaca je odvedeno u Gazu u tim napadima, kako tvrdi Izrael.

Broj poginulih civila i veliko razaranje u prvoj fazi rata od 7. oktobra do 24. novembra su izazvali međunarodnu zabrinutost.

U četvrtak je državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao Izrael da "preduzme efikasnije mjere da zaštiti živote civila, uključujući jasno i precizno određivanje područja i lokacija u južnoj i centralnoj Gazi gdje mogu biti bezbjedni i van linije vatre".

Vojska nije odgovorila na pitanje Agencije Frans pres o vremenu koji će dati stanovnicima da odu prije početka vojnih operacija.

U prvoj fazi kopnene ofanzive Izrael je naredio stanovnicima sjeverne Gaze da se evakuišu na jug, ali po podacima UN više od trećine smrtnih slučajeva zabilježeno je upravo tamo.

(BETA)

14:36h

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 109 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od kako je danas isteklo primirje, prenosi agencija Rojters.

Primirje je isteklo jutros u sedam sati po lokalnom vremenu, a trajalo je nedjelju dana.

14:35h

Sirene za raketnu opasnost oglasile su se danas u nekoliko gradova na sjeveru Izraela u blizini granice sa Libanom, tjerajući stanovnike tog područja da traže sklonište, prenosi agencija Rojters.

Izraelska vojska nije odmah podijelila detalje o tome šta je izazvalo sirene, koje su se oglasile nekoliko sati nakon što je primirje u Gazi okončano.

14:04h

Generalni sekretar Ujedinih nacija (UN) Antonio Gutereš izrazio je duboko žaljenje zbog nastavka vojnih operacija u Gazi.

"I dalje se nadam da će biti moguće obnoviti primirje. Nastavak neprijateljstava samo pokazuje koliko je važno imati istinski humanitarni prekid vatre", naveo je Gutereš na društvenoj mreži X, bivšem tviteru.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ocijenio je danas kao katastrofalan nastavak neprijateljstava u Pojasu Gaze.

"Pozivam sve strane i sve države koje imaju uticaj na njih da odmah udvostruče svoje napore i da garantuju prekid vatre", saopštio je Tirk.

On je dodao da su zabrinjavajuće najave Izraela o "širenju i intenziviranju ofanzive".

(BETA)

Bonus video: