Poslije Pjongjanga i Južna Koreja lansirala svoj prvi špijunski satelit

Raketa Falkon 9 poletjela je iz kalifornijske baze Vandernberg u 10.19 po lokalnom vremenu (19.19 po srednjeevropskom vremenu)

6934 pregleda 43 reakcija 1 komentar(a)
Falkon 9, Foto: Printscreen YouTube
Falkon 9, Foto: Printscreen YouTube

Raketa Falkon 9 Spejs Eksa (SpaceX) koja nosi prvi južnokorejski špijunski satelit poletela je danas iz Kalifornije, prikazuju direktni snimci te američke svemirske kompanije, manje od dvije nedjelje od kada je Sjeverna Koreja lansirala svoj prvi satelit za vojno izviđanje.

Ako uspješno bude postavljen u orbitu južnokorejski satelit treba da nadgleda aktivnosti Sjeverne Koreje, zemlje koja ima nuklearno oružje.

Raketa Falkon 9 poletjela je iz kalifornijske baze Vandernberg u 10.19 po lokalnom vremenu (19.19 po srednjeevropskom vremenu).

Misija je takođe prevozila druge satelite raznih klijenata. Spejs Eks je ubrzo poslije lansiranja prekinuo direktan prenos.

Južna Koreja planira da lansira još četiri satelita do kraja 2025. godine prema ugovoru sa Spejs Eksom, sa ciljem da ojača svoje kapacitete.

Ovaj satelit treba da bude postavljen u orbitu zemlje i biće u stanju da detektuje predmet čak veličine 30 centimetara, prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

"Obzirom na njenu rezoluciju i kapacitet posmatranja Zemlje... naša satelitska tehnologija spada među prvih pet u svetu", rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi Jonhap.

Južna Koreja se do sada za nadzor aktivnosti Pjongjanga oslanjala na izviđačke satelite SAD, rekao je za Frans pres Šoi Gi-il, profesor univerziteta Sangdži.

On je dodao da je Južna Koreja već uspješno lansirala vojni komunikacioni satelit ali joj je trebalo mnogo duže za izviđački satelit zbog većih tehnoloških izazova.

Ali poslije uspješnog lansiranja izviđačkog satelita sjeverne Koreje vlada Južne Koreje mora takođe da pokaže da i ona to može da uradi, dodao je profesor.

Sjeverna Koreja lansirala je satelit Malihgjong-1 prošle nedjelje, i Pjongjang kaže da je mogao da posmatra glavne lokacije u SAD i Južnoj Koreji. Ona međutim nije objavila ni jedan snimak iz satelita.

To je bio treći sjevernokorejski pokušaj da pošalje vojni posmatrački satelit u orbitu, poslije dva neuspjela pokušaja u maju i u avgustu.

Seul tvrdi da je Rusija tehnički pomogla Sjevernoj Koreji u toj operaciji.

Sjevernokorejsko lansiranje satelita osudili su Zapad, Japan i Južna Koreja kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Bonus video: