"TEŠKO SMO RADILI NA OBNOVI ZEMLJE"

Neće biti rata na Korejskom poluostrvu

Mun je ponovio da je Vašington garant bezbjednosti Južne Koreje, ali je dodao i da niko ne može da donese odluku o nekoj vojnoj akciji bez odobrenja Seula
6 komentar(a)
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2017. 06:08h

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in izjavio je danas da neće biti rata na Korejskom poluostrvu uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa sjevernog susjeda.

"Svi Južnokorejci su teško radili na obnovi zemlje u ruševinama poslije Korejskog rata. Po svaku cijenu ću spriječiti rat", rekao je Mun novinarima povodom 100 dana od dolaska na vlasti. 

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će ispaliti rakete u blizini američkog ostrva Guam u Pacifiku. Pjongjang je potom naveo da trenutno "pravi pauzu" u primjeni tog plana.

Ta zemlja je reagovala na izjave američkog predsjednika Donalda Trampa koji je obećao "vatru i bijes" ako se nastava prijetnje na račun SAD. Ta ratna retorika između Sjeverne Koreje i SAD izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice, posebno Južne Koreje.

Mun je ponovio da je Vašington garant bezbjednosti Južne Koreje, ali je dodao i da niko ne može da donese odluku o nekoj vojnoj akciji bez odobrenja Seula. 

Preporučujemo za Vas