Izraelci i Palestinci uzajamno se u UN optužuju za genocid

Rat koji Izrael vodi protiv Hamasa u pojasu Gaze više puta je pominjan tokom događaja organizovanog u Savjetu UN za ljudska prava uoči 75. godišnjice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida

3120 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predstavnici Izraela i Palestine razmijenili su danas u Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi optužbe o "genocidu" vezane za rat u Gazi, uoči 75. godišnjice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genoicida.

"Napadi koje je počinio Hamas 7. oktobra motivisani su genocidnom ideologijom", rekla je Jela Sitrin, pravna savjetnica izraelske misije u Ženevi pred diplomatama okupljenim u evropskom sjedištu svjetske orgnizacije.

S druge strane je palestinska predstavnica Dima Asfur ocijenila da "katastrofa koju izazivaju ljudi, kao rezultat opsežnih bombardovanja i kopnene ofanzive izraelske vojske u pojasu Gaze predstavlja "školski primjer genocida".

Rat koji Izrael vodi protiv Hamasa u pojasu Gaze više puta je pominjan tokom događaja organizovanog u Savjetu UN za ljudska prava uoči 75. godišnjice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Konvenciju je usvojila Generalna skupština UN 9. decembra 1948. i prvi je akt posvećen ljudskim pravima u UN, prije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Usvojena je poslije Drugog svjetskog rata, ističući strahote holokausta i obavezu da se spriječi i kazni takvo genocidno djelovanje.

Ipak, 75 godina kasnije Jevreji su i dalje na meti napada, i dalje osjećaju nasilje antisemitizma i mržnju Jeveja, rekla je jevrejska predstavnica Sitrin.

"Hamas i njegove pristalice ohrabrivali su godinama iskorijenjenje jevrejskog naroda preko društvenih mreža", dodala je ona.

"Prije nego što su se tela žrtava od 7. oktobra i ohladila antisemitizam je eksplodirao istovremeno na mrežama i van njiih" dodala je Sitrin.

Po njenim riječima brojni su oni koji pribjegavaju taktici koja se sastoji u tome da se Jevreji proglase krivim za sopstveni masakr i koji nastoje da štite i brane počinioce ubistava, čije su Jevreji žtrtve.

"Mnogi drugi biraju da ostanu nemi i indiferentni", rekla je Sitrin i pitala se šta je svijet naučio poslednjih 75 godina.

Izraelska vlada je saopštila da hoće da uništi Hamas poslije napada militanata te islamističke paletinske organizacije 7. oktobra na tlu Izraela u kome je prema izraelskim vlastima poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila. Hamas je takođe oteo 240 ljudi.

Izrael je uzvratio opsežnim bombardovanjem i kopnenom ofaznivom u kojoj je, prema vlastima Hamasa u pojasu Gaze do sada poginulo više od 15.500 ljudi od kojih 70 odsto žena i maloljetnika.

Predstavnik Irana je rekao da je Izrael počinilac "strašnog genocida nad Palestincima" dok su predstavnici drugih muslimanskih zemalja optužili izarelske vođe za "podsticanje na genocid".

"Znaci koji najavljuju genocid treba da nas podstaknu na djelovanje, rekla je Asur, u osvrtu na Konvenciju o genocidu.

Ona je dodala da je umjesto toga tokom posljednjih osam nedjelja poslije javnih poziva na genocid Izrael počeo na Gazu da baca tone eksploziva ogromne destruktivne moći.

To je isto rekla nezavisna grupa stručnjaka UN koji su u novembru osudili "neuspjeh međunarodnog sistema da se mobilizuje da spriječi genocid".

Asur je osudila "veliku kampanju digitalne represije, uključujući dezinformacije, cenzuru, uznemiravanje onlajn i zabranu društvenih mreža čiji cilj je prema njoj da se ućutkaju palestinski glasovi.

Pozvala je tehnološke firme i društvene mreže da odmah preduzmu mjere da zaštite svoje korisnike od predrasuda onlajn "u svjetlu genocida koji se odvija u Palestini".

Bonus video: