Putin ide u Emirate i Saudijsku Arabiju

Posjeta ruskog predsjednika zalivskim državama nakon dogovora o smanjenju proizvodnje nafte

5960 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiće ove nedjelje Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, objavio je juče ruski portal “Šot”, pozivajući se na Putinovg saradnika Jurija Ušakova.

Posjeta se događa u trenutku nakon što je grupa naftnih proizvođača Opek plus, čije su ove tri zemlje članice, dogovorila prošlog četvrtka dobrovoljno smanjenje proizvodnje od ukupno oko 2,2 miliona barela dnevno.

Tržišta su na sporazum reagovala sa skepsom zbog sumnje u to da li će dobrovoljna smanjenja biti potpuno sprovedena.

Cijene nafte su prošle nedjelje, nakon saopštenja, pale za dva odsto i nastavile da padaju juče. Brent sirova nafta (LCOcl) je pala za skoro 0,6 odsto.

Cifra od 2,2 miliona barela dnevno uključuje i produžavanje postojećih saudijskih i ruskih dobrovoljnih smanjenja od 1,3 miliona barela dnevno.

Mohamed bin Salman
foto: REUTERS

Ušakov je, kako prenosi “Šot”, kazao da će Putin prvo otići u Ujedinjene Arapske Emirate a zatim u Saudijsku Arabiju, gdje će pregovarati uglavnom sa princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

“Nadam se da će ovo biti korisni pregovori, koje smatramo izuzetno važnim”, kazao je Ušakov.

Putin posljednjih godina rijetko putuje u inostranstvo, a kada ide onda su to uglavnom bivše sovjetske republike. Njegovo posljednje dalje putovanje je bilo u oktobru u Kinu.

Osim saradnje u okviru grupe OPEK plus, Putin želi da razvija odnose sa zalivskim državama kao dio inicijative za izgradnju globalnih saveza sa zemljama van Zapada, kako bi pokazao, kako tvrdi, neuspjeh SAD i njihovih saveznika u izolaciji Rusije.

Putinovi razmjeri putovanja van zemlje ograničeni su u martu kada je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju, kao ratnog zločina. Rusija je odbacila optužbu i nazvala potez skandaloznim, ali je istovremeno navela da je pravno ništavan u svakom slučaju jer Rusija nije članica MKS-a.

Ni Saudijska Arabija ni Ujedinjeni Arapski Emirati nijesu članice Suda, pa Putin može putovati u obje zemlje bez straha od hapšenja po nalogu MKS-a.

Bonus video: