BLOG Netanjahu kaže da izraelske snage okružuju kuću lidera Hamasa, BBC izvještava da je Sinvar nestao

Rat Izraela i Hamasa - 61. dan

29294 pregleda 8 komentar(a)
Dim iznad Gaze, Foto: Reuters
Dim iznad Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2023. 22:10h
Završeno
19:49h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da izraelske snage okružuju kuću najvišeg lidera Hamasa Jahje Sinvara u Gazi, prenosi BBC.

"Sinoć sam rekao da naše snage mogu stići bilo gdje u Pojasu Gaze. Sada okružuju Sinvarovu kuću", rekao je Netanjahu u snimljenoj video izjavi.

"Njegova kuća možda nije njegova tvrđava i on može da pobjegne, ali samo je pitanje vremena kada ćemo ga uhvatiti", dodao je Netanjahu.

Kako za BBC izvještava Frenk Gardner, Sinvar je nestao.

Hiljade izraelskih vojnika podržanih dronovima, elektronskim uređajima za prisluškivanje i ljudskim doušnicima, pokušavaju da otkriju gdje se on nalazi.

18:43h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je u srijedu Savjet bezbjednosti da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti", prenosi agencija Rojters.

Gutereš se pozvao na rijetko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koji mu omogućava da "skrene pažnju Savjetu bezbjednosti na bilo koju stvar koja po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti".

"Suočavamo se sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince u cjelini i za mir i bezbjednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu upućenom 15-članom savjetu.

"Takav ishod se mora izbjeći po svaku cijenu", poručio je on.

15:23h

Najmanje 10 muškaraca i žena koje je Hamas oslobodio je bilo seksualno napadnuto ili zlostavljano dok su bili zatočeni u Pojasu Gaze, potvrdio je danas ljekar koji ih je liječio, objavili su izraelski mediji.

Ljekar koji je liječio neke od 110 talaca koje je tokom jednonedjeljnog primirja sa Izraelom Hamas oslobodio iz zatočeništva, nije dao više detalja i govorio je pod uslovom da ostane anoniman da bi zaštitio i identitet talaca.

Izjava ljekara potvrđuje svjedočenja grupe oslobođenih civila koji su tokom jučerašnjeg sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom govorili su o seksulanom zlostavljanju koje su doživjeli ili su mu prisustvovali.

Aviva Sigel koja je prošle nedjelje oslobođena iz Hamasovog zatočeništva i čiji je muž, američki državljanin, i dalje u zarobljeništvu, navodno je tokom jučerašnjeg sastanka rekla da je vidjela da su neke žene seksualno zlostavljane.

Drugi su tokom sastanka rekli da su i muškarci i žene bili seksualno zlostavljani.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler je juče aludirao da Hamas odbija da oslobodi neke taoce jer ne želi da oni svjedoče o seksualnom zlostavljanju koje su doživjeli u zatočeništvu.

Palestinska islamistička grupa Hamas je odbacila optužbe da su njeni članovi činili seksualne delikte.

Oko 240 Izraelaca i stranaca su palestinski ekstremisti silom odveli u Pojas Gaze tokom napada na jug Izraela 7. oktobra i tada ubili više od 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Izraelska vojska je odmah odgovorila žestokim bombardovanjem Pojasa Gaze i kasnije, 27.oktobra kopnenim operacijama.

Tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra je na osnovu sporazuma Izraela i Hamasa kojem je posredovao Katar, oslobođeno je 105 talaca, uključujući 80 Izraelaca, dvostrukih državljana i stranaca u zamjenu za puštanje 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Hamas sada isključuje svaku mogućnost oslobađanja talaca ako Izrael trajno ne obustavi napad na Gazu.

(BETA)

11:33h

BBC je došao do dokaza o silovanjima, seksualnom nasilju i sakaćenju žena tokom napada Hamasa 7. oktobra.

11:21h

Dvojica Palestinaca ubijena su tokom noći u sukobima sa izraelskim snagama u izbjegličkom kampu Far'a na sjeveru Zapadne obale, objavila je palestinska novinska agencija VAFA.

11:20h

Nastavak borbi u Gazi intenzivirao je krizu gladi u Gazi, saopštila je humanitarna agencija Ujedinjenih nacija.

Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija saopštio je da su obuhvatili svega oko 250.000 ljudi tokom sedmodnevne pauze u borbama, prenosi BBC.

Naglašavaju i da je distribucija pomoći sada "gotovo nemoguća" i da nastavak sukoba "ugrožava živote humanitarnih radnika".

08:01h

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem, a tema je bila nedavna posjeta Blinkena Bliskom istoku i diplomatski napori SAD u tom regionu.

To je saopštio Stejt department.

Rojtres prenosi da su njih dvojica naglasili važnost nadogradnje napretka postignutog u ključnim pitanjima na samitu između predsjednika država u Kaliforniji u novembru.

07:54h

Izraelska vojska moraće da zadrži otvorenu bezbjednosnu kontrolu nad Pojasom Gaze dugo nakon završetka rata protiv palestinske militantne grupe Hamas, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Kako piše AP, Netanjahu je tim komentarom sugerisao ponovnu direktnu izraelsku okupaciju Gaze, čemu se Sjedinjene Američke Države protive.

On je na konferenciji za medije rekao da će Gaza morati da ostane demilitarizovana, kao i da to može da obezbijedi samo izraelska vojska.

"Nijedna međunarodna sila ne može da bude odgovorna za to. Nijesam spreman da zatvorim oči i prihvatim bilo koji drugi dogovor", kazao je Netanjahu.

On je, kako prenosi Rojters, prethodno izjavio da trenutno ne postoji mogućnost da se taoci, koje grupa Hamas i dalje drži u Gazi, vrate kući.

Netanjahu se sastao sa porodicama talaca koje je prethodno Hamas oslobodio.

Nekoliko članova porodica koji su prisustvovali sastanku su, kako prenosi Rojters, ogorčeno kritikovali izraelsku vladu.

(MINA)

Bonus video: