NEONACISTIČKI SAJT NA METI ANONIMUSA

Dejli stormer otjeran na dark veb

Hakerska grupa Anonimusi je objavila rat bijelim suprematistima i napala brojne sajtove povezane sa neonacistima, rasističkim Kju kluks klanom i drugim grupama i oborila ih sa mreže
69 pregleda 1 komentar(a)
Anonimus, Foto: Shutterstock
Anonimus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2017. 13:50h

Američki neonacistički sajt Dejli stormer (Daily Stormer) se preselio na takozvani dark veb (dark web) u pokušaju da ostane operativan, posle hakerskih napada grupe Anonimusi i ukidanja domena.

Registrator internet domena GoDedi (GoDaddy) i Gugl su u nedjelju ukinuli registraciju Dejli stormera s obrazloženjem da je klijentima zabranjeno da sajtove koriste za pozivanje na nasilje, prenosi britanski Gardijan.

Taj sajt je pomogao u organizaciji nasilnog neonacističkog okupljanja u Šarlotsvilu u Virdžiniji, gdje su poginuli jedna učesnica kontramitinga i dva policajca.

Hakerska grupa Anonimusi je objavila rat bijelim suprematistima i napala brojne sajtove povezane sa neonacistima, rasističkim Kju kluks klanom i drugim grupama i oborila ih sa mreže.

Na Dejli stormeru su se u ponedjeljak mogle videti poruke koje dokazuju da je bilo hakovanja, iako su Tviter nalozi povezani sa njim odbacili navode o napadu i naveli da se radi o spinu.

Taj sajt se sada povukao na dark veb, mrežu sajtova kojima je moguće pristupiti samo putem pretraživača "Tor" i koji se ne pojavljuju u standardnim pretragama, što se kosi sa njihovim proklamovanim ciljem "obrazovanja masa".

I društvene mreže su preduzele korake protiv neonacista. Redit (Reddit) i Fejsbuk su juče potvrdili da zabranjuju grupe i stranice vezane sa ekstremnim desničarima.

Društvene mreže su često kritikovane da ne čine dovoljno u borbi protiv desnog ekstremizma.

Preporučujemo za Vas