Tramp rekao da neće postati diktator ako ponovo bude predsjednik SAD - osim prvog dana mandata

On bi, objašnjava, prvog dana iskoristio svoja predsjednička ovlašćenja da zatvori granicu sa Meksikom i proširi bušenje nafte

24467 pregleda 29 reakcija 6 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, kako je sam rekao, neće postati diktator ako bude ponovo izabran – osim prvog dana svog mandata.

"Ne. Ne. Osim prvog dana", odgovorio je Tramp u emisiji Foks njuza na pitanje da li će postati "diktator" ako pobijedi na izborima u novembru sljedeće godine.

On bi, objašnjava, prvog dana iskoristio svoja predsjednička ovlašćenja da zatvori granicu sa Meksikom i proširi bušenje nafte.

Tokom uživo emisije, od Trampa se dva puta zatražilo da demantuje da će zloupotrijebiti moć kako bi se osvetio političkim protivnicima, a ukoliko ponovo uđe u Bijelu kuću.

Upozorenja s više strana

Tramp želi da osvoji drugi mandat na mjestu predsjednika SAD i mogao bi da se ponovo kandiduje protiv aktuelnog predsjednika iz redova Demokrata Džozefa Bajdena. Tramp je često svojim političkim protivnicima prijetio "odmazdom" ako ponovo dođe na vlast.

Neposredno poslije emisije Foks njuza, menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez je izjavila: "Donald Tramp nam je tačno rekao šta će da uradi ako bude ponovo izabran, a večeras je rekao da će biti diktator prvog dana. A Amerikanci treba da mu vjeruju."

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

Bajden je više puta upozoravao da Tramp predstavlja prijetnju demokratiji i da bi drugi Trampov mandat mogao da uvede SAD u, kako je rekao, do sada neviđenu i opasnu eru američke autokratije.

Upozorenja međutim stižu i od Republikanaca: bivša kongresmenka te stranke Liz Čejni, koja je otvoreno kritikovala Trampa i vodila istragu o napadu na Kapitol, izjavila je ove nedjelje da je Trampova diktatura "veoma realna prijetnja", ako bude ponovo izabran.

Bajden se kandiduje – zbog Trampa

Predsjednik Bajden je u međuvremenu objasnio da je i njegova kandidatura za predsjedničke izbore 2024. povezana s Trampovom.

"Nisam siguran da bih se kandidovao u slučaju da se Tramp ne kandiduje", rekao je 81-godišnjak na jednom skupu na kojem su prikupljana sredstva za kampanju.

"Ne možemo mu dozvoliti da pobijedi", naglasio je Bajden, dodajući da je na izborima sljedeće godine u pitanju američka demokratija – zato što Tramp i njegove pristalice žele da "unište" demokratske institucije, upozorio je aktuelni predsjednik.

"Odmazda" i "gamad"

Tramp je sam sebe tokom predizborne kampanje opisao kao inkarniranu "odmazdu" svojih pristalica, a kada je riječ o njegovim političkim protivnicima, obećao je da će iskorijeniti "gamad" iz zemlje ako se vrati u Bijelu kuću, podsjetio je predsjednik Bajden.

Pored toga, kako je rekao, njegov prethodnik je bio "jedini poraženi kandidat" u istoriji SAD koji nije priznao rezultate izbora. Kada su Trampove pristalice 6. januara 2021. upale na Kapitol, on je pratio dešavanja na televiziji u trpezariji pored Ovalne sobe i "gledao kako prijete njegovom sopstvenom potpredsjedniku", podsjetio je Bajden.

Trampov zamjenik Majk Pens, u to vrijeme u ulozi predsjednika Senata, nadgledao je tog dana u Kongresu ovjeru Bajdenove izborne pobjede.

Tramp traži osvetu

Američki predsjednik je pohvalio "moćan glas" bivše republikanske kongresmenke Liz Čejni koja je upozorila da će SAD "upasti u diktaturu" ako se Tramp vrati u Bijelu kuću.

Bajden je porazio Trampa na predsjedničkim izborima 2020. godine, ali on sve do danas odbija da prizna poraz i širi laž o izbornoj prevari. Kao rezultat toga, on mora i da odgovara na sudu u nekoliko krivičnih predmeta, što je presedan u istoriji SAD.

Prošle godine je, smatraju neki, čak pozvao na podrivanje ustava. Na društvenoj mreži čiji je on suosnivač napisao je: "Ogromna prevara ove prirode i veličine omogućava ukidanje svih pravila, propisa i zakona, uključujući i one u Ustavu."

Starci u trci za Bijelu kuću

Tramp vodi u anketama među kandidatima Republikanske stranke za nominaciju na predsjedničkim izborima i to s velikom razlikom.

S obzirom na Bajdenove godine, kako pokazuju istraživanja, među populacijom SAD javljaju se sve veće sumnje u njegovu sposobnost. Predsjednik je nedavno napunio 81 godinu, a njegov mogući protivkandidat Tramp ima 77. Pa ipak, njegova nominacija za kandidata Demokratske stranke i dalje se smatra sigurnom.

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država biće izabran 5. novembra 2024. godine.

Bonus video: