Pucnjava na univerzitetu u Las Vegasu: Troje ubijenih, mrtav i osumnjičeni

Vlasti su saopštile da je opasnost prošla oko 40 minuta poslije prve prijave

15328 pregleda 1 komentar(a)
Evakuacija studenata, Foto: Reuters
Evakuacija studenata, Foto: Reuters

U pucnjavi u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu ubijeno je troje ljudi, jedna osoba je teško ranjena, a osumnjičeni je pronađen mrtav, saopštila je lokalna policija.

Napad se desio malo prije podneva, poslije čega su brojne policijske ekipe stigle u kampus, koji se nalazi nedaleko od najlukzusnijeg dijela Las Vegasa sa hotelima i kazinima. Studenti su se odmah zabarikadirali u učionice.

Vlasti su saopštile da je opasnost prošla oko 40 minuta poslije prve prijave da je došlo do pucnjave. Policija nije objavila identitet napadača niti motiv napada.

Pucnjave su se dogodile u gradu koji još uvijek nosi ožiljke od napada u kazinu Mandalaj Bej u oktobru 2017. u kojem je ubijeno 60 ljudi, a na stotine je ranjeno. U policijskom saopštenju na društvenoj mreži Iks navodi se da su tri osobe poginule, a da je četvrta u stabilnom stanju u bolnici.

Upozorenja su poslata širom kampusa nakon što je policiji prijavljeno prisustvo napadača u 11:45, rekao je Adam Garsija, zvaničnik univerzitetske policije.

On je kazao da su policajci pronašli i "sukobili" se sa osumnjičenim, koji je sada mrtav. Nije odmah jasno kako je osumnjičeni poginuo.

Studenti i profesori u kampusu od 30.000 ljudi zabarikadirali su se u učionicama i domovima.

Student Džon Haris čuo je ono što je kasnije shvatio da je pucanj iz vatrenog oružja dok je izlazio iz automobila u garaži stambenog kompleksa u kampusu. U liftu, Haris je rekao da je dobio poruku upozorenja za hitne slučajeve sa univerziteta.

"Nisam bio siguran u šta da vjerujem", rekao je 21-godišnji Haris , koji se na kraju sklonio u studentski dom prijatelja. "Ali kada sam sišao na ulicu i vidio da je gomila policajaca na parkingu kod studentskog udruženja, znao sam da je ono što sam čuo bio pucanj i da ovo nije bila vježba".

Profesorka Kevani Martin se sklonila ispod stola u svojoj učionici, gdje su se sa njom sklonili još jedan član fakulteta i tri studenta.

"Bilo je zastrašujuće, ne mogu ni da počnem da objašnjavam", rekla je Martin. "Pokušavala sam da ostanem smirena zbog studenata i da ne plačem, ali ne želim više nikada da doživim takve emocije."

Martin je rekla da je slala poruke prijateljima i voljenima, nadajući se da će dobiti vijest da je osumnjičeni priveden. Kada je drugi profesor došao u sobu i rekao svima da se evakuišu, pridružili su se desetinama ostalih koji su izjurili iz zgrade. Martin je ubacila učenike u auto i odvezla ih iz kampusa.

"Kada smo se udaljili od UNLV-a, parkirali smo se i sjedjeli u tišini", rekla je ona. "Niko nije rekao ni riječ. Bili smo u potpunom šoku."

Univerzitet je na društvenoj mreži Iks saopštio da je ubica bio u Bim holu, gdje se nalazi UNLV poslovna škola Li, kao i da je policija reagovala na dodatni izvještaj o pucnjavi u obližnjem studentskom udruženju.

Policija Las Vegasa objavila je na Iksu da je osumnjičeni "lociran i da je preminuo" oko 40 minuta nakon što je objavljeno prvo upozorenje.

Studenti i zajednica su upozoreni na hitan slučaj putem univerzitetske objave na Iksu.

"Ovo nije test", navodi se u objavi univerziteta. "BjEŽI-SAKRIJ SE-BORI SE".

Student Metju Felsenfeld kazao je da su on i 12 drugova iz klase zabarikadirali vrata u zgradi u blizini studentskog udruženja.

"To je trenutak kada pozovete svoje roditelje i kažete im da ih volite", rekao je Felsenfeld, 21-godišnji student novinarstva.

Rekao je da nije čuo pucnjavu niti da je vidio da je neko povrijeđen, ali je kazao da je vidio kroz prozore dok je policija spremala da uđe u susednu zgradu. Nedugo zatim, došla je policija i izvela ih.

Pjer Leskur, student UNLV-a, vozio se biciklom od kuće do kampusa na sastanak kada je rekao da je oko 10 policijskih automobila prošlo pored njega.

"Vozili su prebrzo i nije bilo Hitne pomoći, samo policajci. Očigledno je bila pucnjava", rekao je Leskur. "Ne može biti nešto drugo."

UNLV kampus površine 135 hektara je manje od pet kilometara istočno od glavne turističke zone Las Vegasa.

Kao odgovor na pucnjavu u kampusu, Federalna uprava za avijaciju je zaustavila sve letove koji dolaze na međunarodni aerodrom Hari Rid. Univerzitet je otprilike tri kilometra sjeverno od aerodroma.

Nastava je otkazana na univerzitetu, a košarkaška utakmica UNLV-a na Univerzitetu u Dejtonu u Ohaju, otkazana je u srijedu uveče zbog pucnjave u Las Vegasu.

Bonus video: