U Senatu SAD blokiran predlog da se Ukrajina i Izrael pomognu sa više od 110 milijardi dolara

Glasanje je bilo po partijskoj liniji, pri čemu je svaki republikanac u Senatu glasao protiv zajedno sa nezavisnim senatorom Bernijem Sandersom, koji uglavnom glasa sa demokratama, ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske "trenutne nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca

14924 pregleda 14 komentar(a)
Senator Berni Sanders, Foto: Reuters
Senator Berni Sanders, Foto: Reuters

Predlog zakona o hitnoj potrošnji za obezbjeđivanje milijardi dolara nove bezbjednosne pomoći Ukrajini i Izraelu blokiran je u američkom Senatu u srijedu pošto su republikanci zahtijevali strožije mjere za kontrolu imigracije na američkoj granici sa Meksikom, prenosi agencija Rojters.

Ukupno je bilo 49 glasova za, a 51 protiv, a za mjeru od 110,5 milijardi dolara bilo je potrebno 60 glasova u Senatu od 100 članova, da bi se otvorio put za početak debate, prijeteći nastojanjima predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena da pruži novu pomoć prije kraja 2023.

BBC na srpskon navodi da odluka dovodi u pitanje buduću pomoć Ukrajini i vraća zakonodavce za pregovarački sto, uz vrlo malo vremena za diskusiju jer je do početka zimske pauze u zasijedanju Kongresa ostalo samo nekoliko dana.

Glasanje je bilo po partijskoj liniji, pri čemu je svaki republikanac u Senatu glasao protiv zajedno sa nezavisnim senatorom Bernijem Sandersom, koji uglavnom glasa sa demokratama, ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske "trenutne nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

"Ne bi trebalo da dajemo više od 10 milijardi dolara desničarskoj ekstremističkoj vladu Benjamina Netanjahua kako bi nastavila sadašnji vojnim pristupom", rekao je Sanders, misleći na tekuću ofanzivu izraelske vojske u Pojasu Gaze, u kojoj je do sada ubijeno više od 16.000 palestinskih civila.

"Ono što Netanjahuova vlada radi je nemoralno, to je kršenje međunarodnog prava i Amerika ne bi trebalo da bude saučesnik u tome", izjavio je Sanders, dugogodišnji kritičar Netanjahua.

Predlog zakona bi obezbijedio oko 50 milijardi dolara nove bezbjednosne pomoći Ukrajini, kao i novac za humanitarnu i ekonomsku pomoć za vladu u Kijevu, plus 14 milijardi dolara za Izrael dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

Lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata, takođe je glasao protiv kako bi mogao ponovo da uvede tu mjeru u budućnosti, navodi Rojters.

Nakon glasanja, Šumer je ukazao na rizike ako Ukrajina padne, rekavši da je to "ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice po 21. vijek", rizikujući pad zapadne demokratije.

Republikanci su rekli da je od suštinske važnosti da se zalažu za strožu imigracionu politiku i kontrolu južne granice.

"Današnje glasanje je ono što je potrebno da bi lider demokrata prepoznao da republikanci u Senatu misle ono što mi govorimo", rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel u govoru ranije u srijedu. "Onda hajde da glasamo. A onda hajde da konačno počnemo da ispunjavamo prioritete američke nacionalne bezbjednosti, uključujući i ovdje kod kuće."

Čak i ako predlog zakona prođe Senat, i dalje bi trebalo da bude odobren u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca, gdje je na desetine republikanaca glasalo protiv pomoći Ukrajini, uključujući predsjednika Majka Džonsona.

Kongresni republikanci i demokrate mjesecima raspravljaju o tome kako da odgovore na Bajdenov zahtjev za milijardama dolara finansiranja za Ukrajinu dok se bori protiv ruskih osvajača, za Izrael nakon napada islamističkih militanata Hamasa 7. oktobra, za interese SAD u Indo-Pacifiku, i za međunarodnu humanitarnu pomoć.

Ranije u srijedu, američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je "spreman da napravi značajne kompromise" u vezi sa imigracionom politikom i granicom ka Meksiku kako bi bio usvojio zakon o pomoći.

"Republikanci u Kongresu voljni su da Putinu daju najveći poklon kojem može da se nada", dodao je Bajden.

Bajdenova administracija u srijedu je najavila 175 miliona dolara nove bezbjednosne pomoći Ukrajini iz već odobrenih sredstava.

U tom paketu su municija - projektili i artiljerijske granate - kao i "opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva odbrane.

Zabrinutost oko budućnosti paketa od 110 milijardi dolara porasla je u utorak nakon što je spektakularno propao tajni brifing za zakonodavce koji je imao za cilj da obezbijedi podršku za nova sredstva.

Senatori su vikali jedni na druge, a najmanje desetak republikanaca je izašlo.

Pre toga, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski iznenada je otkazao onlajn brifing sa senatorima.

U posljednjem trenutku nešto je iskrslo, rekao je u utorak lider većine u Senatu Čak Šumer, ne navodeći dalje detalje iznenadnog otkazivanja obraćanja Zelenskog.

Iako su demokrate već odobrile zahtjev republikanaca o jačanju bezbjednosti granica sa Meksikom, republikanski zahtjevi za dodatnim izmjenama pravila o azilu zakomplikovali pregovore sa demokratama.

Dok republikanci u velikoj mjeri podržavaju pomoć Ukrajini, pojedini pokušavaju da iskoriste ovo pitanje kao način rješavanja rastuće zabrinutosti oko južne granice SAD.

Uoči neuspjelog glasanja, Šumer je uputio emotivnu molbu kolegama u Senatu, rekavši im da je glasanje važan "trenutak u istoriji" i da treba da "požure da stanu u odbranu demokratije" u Ukrajini.

"Možete da budete sigurni da Vladimir Putin sve ovo pažljivo posmatra", rekao je on.

Bonus video: