Vašington post: Hamas davao informacije o Islamskom džihadu da obmane Izrael

Sarađivalo se navodno tokom sukoba Palestinskog islamskog džihada i izraelske vojske u maju

8189 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Gaze tokom borbi Izraela i Hamasa, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze tokom borbi Izraela i Hamasa, Foto: Reuters

Hamas je u sklopu dugoročnih planova obmane Izraela kako bi tamošnji zvaničnici pomislili da ta teroristička organizacija ne želi sukob, davao obavještajne informacije o drugoj takvoj organizaciji, palestinskom Islamskom džihadu, piše Vašington post.

U izvještaju koji se poziva na neimenovanog izraelskog bezbjednosnog zvaničnika se navodi da je Hamas davao te informacije o manjoj ekstremističkoj organizaciji u Pojasu Gaze "da pojača utisak da je zainteresovan za saradnju".

Sarađivalo se navodno tokom sukoba Palestinskog islamskog džihada i izraelske vojske u maju.

Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, se nije miješao u sukob, a rezultat je bio povećana ekonomska podrška, prenose izraelski mediji.

To je navelo mnoge u Izraelu da pomisle kako Hamas nije zainteresovan za sukob i omogućilo mu da izvede iznenadan napad bez presedana, 7. oktobra, na južnu izraelski teritoriju.

Miri Eisin, bivši visoki oficir vojne obavještajne službe, rekla je za američki list da su demonstracije na graničnoj ogradi između Gaze i Izraela koristile terorističkoj organizaciji da navikne izraelsku vojsku na masu ljudi na granici.

Ona je dodala da je Izrael više bio zabrinut za libanski Hezbolah, koji je 2018. godine objavio planove da osvoji područje Galilije.

Bonus video: