Napad Izraela se mora istražiti kao ratni zločin

Amnesti internešnal i Hjuman rajts voč o udarima u kojima je poginuo novinar Rojtersa

16973 pregleda 27 reakcija 11 komentar(a)
Aparat koji je koristio reporter Isam Abdalah, Foto: Rojters
Aparat koji je koristio reporter Isam Abdalah, Foto: Rojters

Organizacija Amnesti internešnal saopštila je juče da su izraelski udari u kojima je poginuo reporter Rojtersa Isam Abdalah i ranjeno šest drugih na jugu Libana vjerovatno bio direktni napad na civile i da se mora istražiti kao ratni zločin.

Hjuman rajts voč (HRV) je u odvojenom izvještaju naveo da su dva izraelska udara “očigledno namjeran napad na civile i stoga ratni zločin”, te da počinioci moraju snositi odgovornost.

Rojtersova istraga je pokazala da je izraelska tenkovska posada ubila Abdalaha i ranila šest drugih reportera ispalivši iz Izraela dvije granate u malom razmaku dok je ta grupa iz daljine snimala prekogranično granatiranje.

Portparol izraelske vlade je negirao da su izraelske snage ciljale civile.

Svih sedam novinara iz AFP-a, Al džazire i Rojtersa nosili su plave neprobojne prsluke i šljemove, većina sa natpisom “PRESS” bijelim slovima, navodi Rojters.

Direktno ciljanje civila zabranjeno je prema zakonima o oružanim sukobima, kao što su Ženevske konvencije iz 1949. godine, koje su ratifikovale sve članice Ujedinjenih nacija.

Amnesti internešnal je saopštio da je otkrio “jezive detalje koji ukazuju na napad na grupu međunarodnih novinara koji obavljaju svoj posao izvještavajući o sukobu”.

HRV je saopštio da dokazi ukazuju na to da je izraelska vojska “znala ili je trebalo da zna da grupu na koju su otvorili vatru čine civili”.

Ni Izrael ni Liban nisu potpisnici Međunarodnog krivičnog suda, čijih 124 države članice prihvataju njegovu nadležnost u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Rojters je Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) predstavio svoje nalaze da su tenkovske granate ispaljene iz Izraela i postavio dodatna detaljna pitanja, uključujući to da li su izraelske trupe znale da pucaju na novinare.

Potpukovnik Ričard Heht, međunarodni portparol IDF-a, rekao je u odgovoru: “Mi ne ciljamo novinare”.

Liban je saopštio da će uputiti izvještaje agencija Rojters i AFP Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi bili dodati pritužbi koju je podnio, tvrdeći da je Izrael ubio civile tokom aktuelnih sukoba između Izraela i libanske oružane grupe Hezbolah.

Nadžib Mikati, vršilac dužnosti premijera Libana, naveo je u saopštenju vlade koje je izdato kao odgovor na objavljene izvještaje: “Kriminalno ponašanje Izraela nema granica”.

Bonus video: