Sutkinja u Teksasu odobrila abortus trudnici uprkos zabrani države

Država će vjerovatno uložiti žalbu na tu odluku i tvrdi da Koks ne ispunjava kriterijume za medicinski izuzetak

2913 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta u Teksasu, Foto: Shutterstock
Sa jednog od prethodnih protesta u Teksasu, Foto: Shutterstock

Sudija u Teksasu je u četvrtak trudnoj ženi, čiji fetus ima fatalnu dijagnozu, dala dozvolu da prekine trudnoću - što je slučaj bez presedana jer je u toj saveznoj državi zabranjen abortus. Više od 10 država je zabranilo prekid trudnoće otkako je Vrhovni sud u junu 2022. poništio presudu Ro protiv Vejda.

Vjeruje se da je tužba Kejt Koks, 31-godišnje majke dvoje djece iz okoline Dalasa, prva od odluke Vrhovnog suda kojom se traži da se odobri abortus.

Nije poznato koliko će brzo Koks i proći kroz tu proceduru. Državna okružna sutkinja, demokrata Maja Gera Gembl, rekla je da će odobriti privremenu zabranu prilaska koja bi omogućila Koks da izvrši abortus, u skladu sa izuzecima koje Teksas dozvoljava kod prekida trudnoće.

Država će vjerovatno uložiti žalbu na tu odluku i tvrdi da Koks ne ispunjava kriterijume za medicinski izuzetak.

Koks i njen suprug prisustvovali su sudskom pretresu preko Zuma, ali se nisu obratili sudu.

Advokati Kejt Koks, koja je trudna 20 nedelja, rekli su da je ona otišla u Hitnu pomoć ove nedelje četvrti put otkako je ostala u drugom stanju.

Doktori su rekli Koks da bi, ako bi bebino srce prestalo da radi, izazivanje porođaja dovelo do rupture materice zbog prethodnih carskih rezova, i da bi još jedan takav zahvat ugrozio njenu sposobnost da nosi još jedno dete.

„Ideja da gospođa Koks tako očajnički želi da bude roditelj i da bi zbog ovog zakona mogla da izgubi tu sposobnost je šokantna i bila bi prava pravna greška“, rekla je Gembl.

„Ne želim da nastavim sa bolom i patnjom koji su mučili ovu trudnoću ili da svoje tijelo ili svoje mentalno zdravlje izlažem riziku od nastavka trudnoće“, napisala je Koks u uvodniku objavljenom u listu Dalas Morning Njuz. „Ne želim da moja beba stigne na ovaj svijet samo da bih je gledala kako pati”.

Iako Teksas dozvoljava izuzetke pod zabranom, ljekari i žene tvrde da su zahtjevi tako nejasno sročeni da ljekari i dalje neće rizikovati da urade abortuse, kako se ne bi suočili sa potencijalnim krivičnim prijavama ili tužbama.

Državni zvaničnici su zatražili od Gembl da odbije zahtjev, uz obrazloženje da Koks nije dokazala da joj je život u neposrednoj opasnosti, i da zbog toga ne može da bude izuzeta od zabrane.

„Ne postoje činjenice koje pokazuju da je gospođa Koks u većoj opasnosti, a kamoli životno ugrožena, u poređenju sa bezbroj žena koje svakodnevno rađaju sa sličnim medicinskim istorijama“, navela je država u sudskim podnescima.

Portparoli republikanskog državnog tužioca Teksasa Kena Pakstona nisu odmah odgovorili na upite da li će se država žaliti na ovakvu odluku sudije. Advokati Koks su tvrdili da će se rizici po njeno zdravlje pogoršati ako sudovi ne reaguju brzo.

Odluka je donijeta samo dva dana pošto je Koks podnijela tužbu, u kojoj se kaže da su joj ljekari rekli da će beba vjerovatno biti mrtvorođena ili da će živeti najviše nedelju dana.

Koks je imala carski rez u prethodnim trudnoćama. Saznala je da je trudna po treći put u avgustu i nekoliko nedelja kasnije joj je rečeno da je njena beba izložena velikom riziku od stanja poznatog kao trisomija 18, koje ima veoma veliku vjerovatnoću pobačaja ili mrtvorođenog deteta, i niske stope preživljavanja.

Tužba je podnijeta nedelju dana pošto je Vrhovni sud Teksasa saslušao argumente o tome da li je zabrana previše restriktivna za žene sa komplikacijama u trudnoći. Taj slučaj je među najvećim tekućim izazovima zabrane abortusa u SAD.

U julu, nekoliko žena iz Teksasa dalo je emocionalno svedočanstvo o nošenju beba za koje su znale da neće preživeti i o lekarima koji nisu mogli da izvrše abortuse uprkos njihovom stanju. Sudija je kasnije presudio da je zabrana u Teksasu bila previše restriktivna za žene sa komplikacijama u trudnoći, ali je primjena te odluke u praksi brzo blokirana jer je država uložila žalbu.

Više od 40 žena izvršilo je abortus u Teksasu od kada je zabrana stupila na snagu, prema državnim zdravstvenim podacima, od kojih nijedna nije rezultirala krivičnim prijavama.

Bonus video: