Međunarodna federacija novinara: Broj ubijenih novinara ove godine naglo skočio

U izvještaju se navodi i da je rat u Pojasu Gaze, koji je počeo u oktobru, razlog za nagli porast smrtnih slučajeva, sa 68 ubijenih novinara

2373 pregleda 0 komentar(a)
Oprema Isama Abdulaha, videoreportera Rojtersa kojeg je ubila izraelska vojska u Libanu, Foto: Reuters
Oprema Isama Abdulaha, videoreportera Rojtersa kojeg je ubila izraelska vojska u Libanu, Foto: Reuters

Međunarodna federacija novinara(IFJ) kaže da su 94 novinara i medijska radnika, uključujući devet žena, ubijena 2023. godine, što je skok od 67 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

IFJ je u izvještaju od 8. decembra naveo da je skoro 400 članova medija zatvoreno 2023. godine, što pokazuje potrebu za boljom zaštitom novinara širom svijeta.

"IFJ insistira na tome da je od međunarodne zajednice potrebna daleko veća akcija da bi se zaštitili životi novinara i da bi njihovi napadači bili odgovorni", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi i da je rat u Pojasu Gaze, koji je počeo u oktobru, razlog za nagli porast smrtnih slučajeva, sa 68 ubijenih novinara - više od jednog dnevno - otkako su izbila neprijateljstva između Izraela i Hamasa, koji je proglašen terorističkom organizacijom od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Podaci IFJ-a pokazuju da je ukupno 68 novinara poginulo prateći rat.

"Rat u Gazi bio je smrtonosniji za novinare od bilo kojeg pojedinačnog sukoba otkako je IFJ počeo bilježiti novinare ubijene na dužnosti 1990. godine", navodi se u izvještaju, dodajući da su smrtni slučajevi došli u "razmjer i tempo gubitka života medijskih profesionalaca bez presedana."

"Međunarodna zajednica, a posebno Međunarodni krivični sud, moraju se suočiti sa svojim odgovornostima i temeljito istražiti, i gdje je to prikladno, pokrenuti krivično gonjenje onih koji su naredili i izveli napade na novinare", navodi se.

U Evropi, IFJ je rekao da je Ukrajina i dalje "opasna zemlja za novinare", s ukrajinskim, ruskim i francuskim predstavnicima medija koji su poginuli ove godine u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Bonus video: