Izraelska vojska skinula zarobljenike, među njima prepoznati novinar i direktor škole

Na snimcima i fotografijama objavljenim u udarno vrijeme za televizije u Izraelu, a koje su širene i preko društvenih mreža, vide se redovi muškaraca na koljenima sa pognutom glavom, obučenih samo u donji veš, u centru nekog grada

4634 pregleda 4 komentar(a)
Izraelska vojska naredila Plaestincima da skinu odjeću u gradu Beit Lahija, 6. decembra 2023. godine, Foto: Reuters
Izraelska vojska naredila Plaestincima da skinu odjeću u gradu Beit Lahija, 6. decembra 2023. godine, Foto: Reuters

Izraelske televizije emitovale su u srijedu video snimke koje pokazuju desetine Palestinaca skinutih u donji veš pod nadzorom izraelskih vojnika u pojasu Gaze, što je izazvalo žustru polemiku na društvenim mrežama. Izraelska vojska tvrdi da su u pitanju pripadnici Hamasa, a Hamas da su civili, prenosi N1.

Među zarobljenim muškarcima, očevici, novinari i rođaci prepoznali su i novinara Dija Al-Kahluta, dopisnika portala „New Arab“ iz Gaze.

U izdanju tog medija na engleskom navodi se da je njihov novinar među desetinama stanovnika Gaze koje je zarobila izraelska vojska i natjerala da se skinu.

Oni su prema navodima očevidaca zatim bili pretreseni i ponižavani prije nego što su odvedeni u nepoznatom pravcu, prenosi taj portal.

Iz grada Beit Lahija u Gazi
Iz grada Beit Lahija u Gazifoto: Reuters

Rami Abdu predsjednik Euro-mediteranske opservatorije za ljudska prava, nevladine organizacije sa sedištem u Ženevi, takođe je napisao na mreži X da je prepoznao novinara, kao i jednog direktora škole i jednog službenika UN.

Na snimcima i fotografijama objavljenim u udarno vrijeme za televizije u Izraelu, a koje su širene i preko društvenih mreža, vide se redovi muškaraca na koljenima sa pognutom glavom, obučenih samo u donji veš, u centru nekog grada.

Upitan o tim snimcima portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da se teroristi predaju i izlaze iz tunela i kuća u Šudaiji, kvartu u gradu Gazi, i Džabaliji na sjeveru pojasa Gaze.

Iz grada Beit Lahija u Gazi
Iz grada Beit Lahija u Gazifoto: Reuters

„Ispitujemo i provjeravamo ko je povezan sa Hamasom, a ko nije“, rekao je on i dodao da izraelski vojnici tragaju za „teroristima koji se još kriju u tunelima kao kukavice“.

Analiza slika koji je napravi Faktček agencije Frans pres ukazuje da su one snimljene u regionu Beit Lahija na sjeveru Gaze.

Na jednom snimku koji Frans pres nije mogao da provjeri vidi se grupa muškaraca sa zavezanim očima, kako sjedi u sred kamenoloma, sa rukama vezanim iza leđa, dok ih nadziru izraelski vojnici.

Iz grada Beit Lahija u Gazi
Iz grada Beit Lahija u Gazifoto: Reuters

Hamas osudio Izrael: To su civili

Visoki zvaničnik Hamasa osudio je u petak Izrael za „gnusan zločin nad nevinim civilima“ pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotograije zatočenih Palestinaca u donjem vešu.

Izat El-Rešik, koji je u egzilu, pozvao je međunarodne organizacije za ljudska prava da intervenišu kako bi se saznalo šta se dogodilo ljudima s fotografija i pomognu da se oni oslobode.

Međunarodni odbor Crvenog krsta je saopštio da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istakao da se prema zatvorenicima treba ponašati humano u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

„Govorimo o pojedincima koji su se predali u Džabaliji i Šudaiji (u gradu Gazi), Hamasovim uporištima“, rekao je portparol izraelske vojske Elon Levi upitan o spornim fotografijama.

„Govorimo o vojno sposobnim muškarcima u prostorima koje je civili trebalo da napuste prije više nedjelja“, dodao je.

Bonus video: