SAD, Južna Koreja i Japan za jači međunarodni pritisak na Sjevernu Koreju zbog nuklearnog programa

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un ubrzao je širenje svog nuklearnog i raketnog programa

2295 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjetnici za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Južne Koreje i Japana apelovali su danas na snažniji međunarodni pritisak da se zaustavi razvoj nuklearnog oružja Sjeverne Koreje.

Zvaničnici su pozvali i da treba izvršiti pritisak vezano i za saradnju Pjongjanga sa drugim zemljama, u trenutku kada je povećana zabrinutost zbog navodnog transfera sjevernokorejskog oružja Rusiji.

Sastanak zvaničnika SAD Džejka Salivena, Južne Koreje Čo Tae-jonga i Japana Takeo Akibe održan je u Seulu.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un ubrzao je širenje svog nuklearnog i raketnog programa. SAD i njihovi azijski saveznici su odgovorili trilateralnom bezbjednosnom saradnjom u regionu, kao i jačanjem vojnih vježbi koje Kim osuđuje kao "vježbe napada".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Čo je rekao da je na sastanku potvrđeno da Sjeverna Koreja ima obeveze prema više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koje pozivaju na denuklearizaciju i zabranjuju bilo kakvu trgovinu oružjem sa drugim zemljama.

"Složili smo se da ojačamo koordinaciju između tri zemlje kako bismo obezbijedili striktno sprovođenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN od strane međunarodne zajednice", rekao je Čo.

Džejk Salivan rekao je da će Vašington dodatno pojačati koordinaciju sa Seulom i Tokijem kako bi odgovorio na sjevernokorejske sajber zločine i nastojanja Pjognjanga da zaobiđe međunarodne sankcije.

Bonus video: