Zatvorena dobitnica Nobelove nagrade za mir u nedjelju štrajkuje glađu tokom uručenja na koje ne može

Nagrađena u oktobru Nobelovom nagradom za "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promociju ljudskih prava i sloboda za sve", ta aktivistkinja je posljednjih decenija više puta hapšena i osuđivana

5914 pregleda 0 komentar(a)
Mohamadi, Foto: Printscreen YouTube
Mohamadi, Foto: Printscreen YouTube

Aktivistkinja Narges Mohamadi, zatvorena u Iranu, štrajkovaće glađu sjutra (nedjelja), kada je u Oslu svečanost uručenja Nobelove nagrade za mir čija je ona dobitnica, a nagradu će umjesto nje uzeti njena djeca.

Njena djeca će sjutra na uručenju Nobelove nagrade za mir u prisustvu kraljevske porodice Norveške pročitati govor koji je ona uspjela da prenese svojoj porodici iz zatvora.

Žestoka protivnica obaveznog "hidžaba" kojim žene moraju da prekrivaju kosu na javnom mjestu i smrtne kazne u Iranu, Narges Mohamadi (51) štrajkovaće glađu "u znak solidarnosti s vjerskom manjinom Bahai" - rekli su njen brat i suprug na konferenciji za štampu u Oslu danas, dan uoči uručenja Nobelove nagrade.

Zajednica Bahai, najveća vjerska manjina u Iranu, meta je diskriminacije u mnogim sektorima društva, smatraju njeni predstavnici.

"Narges Mohamadi danas nije ovdje sa nama, ona je u zatvoru i štrajkovaće glađu u znak solidarnosti sa vjerskom manjinom", rekao je njen mlađi brat Hamidreza Mohamadi.

Suprug 51-godišnje aktivistkinje Tagi Rahmani je rekao da je to gest solidarnosti sa manjinom Bahai čije dvije ličnosti takođe štrajkuju glađu.

Krhkog zdravlja, Nages Mohamadi je nekoliko dana početkom novembra već štrajkovala glađu da bi dobila pravo da bude odvedena u bolnicu bez nepokrivene kose.

Nagrađena u oktobru Nobelovom nagradom za "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promociju ljudskih prava i sloboda za sve", ta aktivistkinja je posljednjih decenija više puta hapšena i osuđivana.

Ona je jedno od glavnih lica zabranjenog pokreta "Žene, život, sloboda" u Iranu gdje su, podstaknute prošlogodišnjom smrću 22-godišnje Mahse Amini poslije hapšenja u Teheranu zbog nepokrivanja kose "hidžabom", žene masovno odbacivale marame, sjekle kosu i demonstrirale.

Bonus video: