SAD blokirale rezoluciju o prekidu vatre u Gazi; Erdogan: Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom

Predsjednik Turske poručio da je Savjet bezbjednosti UN-a potrebno reformisati

7923 pregleda 31 reakcija 26 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao američki veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Savjet bezbjednosti UN-a treba reformisati.

Za rezoluciju Savjeta bezbjednosti u petak je glasalo 13 zemalja, Velika Britanija bila je suzdržana, a Sjedinjene Države stavile su veto na tekst kojim se poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi, uprkos pritisku generalnog sekretara UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

"Nažalost, prekid vatre je odbačen... samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda?" upitao je Erdogan na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu, kako prenosi Hina.

Erdogan je optužio i Vašington i Savjet bezbjednosti UN-a da su se svrstali uz Izrael uprkos pogoršanju humanitarnih uslova u Gazi. "Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom", poručio je turski predsjednik. "Čovječanstvo ne može napredovati uz ovakve Ujedinjene nacije, uz ovakav Savjet bezbjednosti", rekao je. "Savjet bezbjednosti mora se reformisati", dodao je.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je u intervjuu emitovanom nakon zasjedanja Savjet bezbjednosti UN-a rekao da su SAD ostale usamljene u svom stavu.

"Naši su prijatelji ponovo rekli da je Amerika sada ostala sama, posebno nakon današnjeg glasanja u UN-u", rekao je Fidan u intervjuu za TRT u petak.

Izjavu je Fidan dao nakon sastanka s kolegama iz Organizacije za islamsku saradnju i Arapske lige koji su se sastali s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu. Članica NATO-a Turska, za razliku od svojih zapadnih saveznika i zemalja Persijskog zaliva, ne smatra palestinski islamistički pokret Hamas terorističkom organizacijom.

Nacrt rezolucije pripremljen je pošto je generalni serketar UN-a Antonio Gutereš u pismu Savjetu bezbjednosti aktivirao članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, a koji omogućuje generalnom sekretaru da skrene pažnju Savjeta bezbjednosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti".

Bonus video: