Incidenti između kineskih i filipinskih brodova u Južnom kineskom moru

Manila i Peking imaju dugu istoriju pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kojim godišnje prođe roba u vrijednosti od više milijardi dolara

6114 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brod kineske obalske straže udario je danas filipinski brod koji snabdijeva ribare u Južnom kineskom moru, saopštila je filipinska obalska straža dan poslije još jednog incidenta u moru oko koga se spore Kina i više zemalja u toj oblasti.

Kineski brod je vodenim topovima gađao još tri filipinska broda, teško oštetivši motor jednog od njih, rekao je portparol filipinske obalske straže za zapadno filipinsko more Dej Tarijela na mreži X.

Kina je saopštila da se filipinski brod "namjerno sudario" sa brodom njene obalske straže.

Kineska obalska straža saopštila je da su jutros četiri filipinska broda ilegalno ušla u vode ostrva Spratli na koje Kina polaže prava, dodajući da jedan filipinski brod "nije reagovao na brojna oštra upozorenja".

Filipinski brod je "naglo promijenio smjer na neprofesionalan i opasan način i namjerno se sudario sa našim brodom obalske straže 21556 koji se nalazio na normlanoj ruti bezbjednosnih snaga i ogrebao ga", navodi se u saopštenju kineske obalske straže.

Incident se dogodio kod atola Sekond Tomas na Spratli ostrvima, dan poslije još jedne konfrontacije kineske obalske straže i filipinskih brodova. Kineska obalska straža je vodenim topovima "sprečavala" tri broda filipinske vlade koji su snabdijevali filipinske ribare kod atola Skarboro, grebena koji je pod kontrolom Pekinga, a nalazi se blizu obala filipinskog ostrva Luson.

Manila i Peking imaju dugu istoriju pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kojim godišnje prođe roba u vrijednosti od više milijardi dolara.

Peking polaže pravo na cijelo Južno kinesko more uključujući vode blizu obala kineskih susjeda, i ne poštuje odluku međunarodnog suda iz 2016. godine ocjenjujući da je ona bez pravnog osnova.

Filipini, Brunei, Malezija, Tajvan i Vijetnam takođe polažu prava na više grebena i ostrvaca u tom moru, gdje bi neke zone mogle da imaju bogate rezerve nafte.

Bonus video: