Novi predsjednik Argentine položio zakletvu

Milei je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora odlazećeg ministra ekonomije i centriste Serhija Mase sa 55,6 odsto glasova

2433 pregleda 0 komentar(a)
Sa inauguracije, Foto: Reuters
Sa inauguracije, Foto: Reuters

Ekonomista Havijer Milei postao je danas novi predsjednik Argentine, položivši zakletvu tri nedjelje poslije izborne pobjede kao autsajder koji je ušao u politiku prije dvije godine.

Dvanaesti predsjednik Argentine od povratka demokratije prije 40 godina, Milei (53) položio je zakletvu u parlamentu obećavajući da će biti vođen lojalnošću i patriotizmom.

Izabran za poslanika 2021. godine, jasnom porukom je odbacio peronistički (lijevi centar) i desničarski blok, koji su se smjenjivali na vlasti 20 godina.

Milei je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora odlazećeg ministra ekonomije i centriste Serhija Mase sa 55,6 odsto glasova.

Treća po veličini ekonomija u Latinskoj Americi, ali suočena sa hroničnom inflacijom, strukturnim dugom i 40 odsto siromaštva, Argentina se priprema za bolna prilagođavanja u narednim danima ili nedjeljama, a novi predsjednik je obećao šok terapiju za smanjenje javne potrošnje.

Bonus video: