Mask ponovo odobrio nalog teoretičara zavjere Aleksa Džonsa na Iksu

Džons je poznat po tome što je rekao da je masakr u jednoj školi bio samo namještaljka koju su uradili protivnici nošenja oružja

5512 pregleda 0 komentar(a)
Aleks Džons, Foto: Reuters
Aleks Džons, Foto: Reuters

Ilon Mask je danas ponovo otvorio nalog na Iksu, zatvoren 2018. godine, američkog teoretičara zavjere krajnje desnice Aleksa Džonsa, poznatog po tome što je rekao da je masakr u jednoj školi bio samo namještaljka koju su uradili protivnici nošenja oružja.

Džons je rekao da je pucnjava u školi Sendi Huk, tokom koje je 2012. ubijeno 20 djece i šest odraslih, bila samo namješteni događaj.

Gotovo dva miliona korisnika Iksa odgovorilo je potvrdno na anketu da li treba Džonsu vratiti nalog.

Džonsov nalog je od danas ponovo otvoren sa prvom porukom podrške američko-britanskom influenseru Endruu Tejtu, koji je pod sudskim nadzorom u Rumuniji, čekajući suđenje za trgovinu ljudima.

Njegova posljednja poruka je postavljena 6. septembra 2018. godine, kada je društvena mreža objavila trajnu suspenziju njegovog naloga, poslije emitovanja poruka i video snimaka za koje se smatra da krše propise društvene mreže.

Mask je kupio Tviter u oktobru 2022. godine, preimenovao ga u Iks. Neka pravila su su postala mekša, posebno o širenju dezinformacija. Smanjen je tim za moderiranje sadržaja i mnogim kontroverznim ličnostima je vraćen nalog.

Džons je na sudu zbog izjave o pucnjavi morao 2022. godine da plati oko 1,5 milijardi dolara kazne i odštete, a zatim je proglasio lični bankrot, nekoliko mjeseci nakon što je već podnio zahtjev za bankrot za svoju kompaniju Fri spič sistems.

Bonus video: