Šef klimatskog tijela UN pozvao na uklanjanje blokada dogovoru na COP28

"Nemamo ni minuta za gubljenje", rekao je Simon Stiel

5224 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Šef klimatskog tijela Ujedinjenih nacija pozvao je u ponedjeljak da se prekinu opstrukcije dan prije isteka roka za dogovor na klimatskom samitu u Dubaiju, gdje se proizvođači nafte odupiru zahtjevima da se istorijskim pozivima da svijet postepeno ukine potrošnja fosilnih goriva.

Sa jedva 24 sata prije zvaničnog zatvaranja COP28 u Dubaiju, pregovarači su proveli besanu noć pokušavajući da dođu do sporazuma oko kojeg može da se postigne konsenzus među svih skoro 200 zemalja.

Podstaknuta molbama niskih ostrvskih država koje strahuju za svoje postojanje, konferencija u metropoli izgrađenoj novcem od nafte razmatra prvi prekine upotreba nafte, gasa i uglja, koji su glavni krivci za klimatsku krizu na planeti.

"Nemamo ni minuta za gubljenje", rekao je novinarima Simon Stiel, šef klimatskog tijela UN.

Ne imenujući zemlje, Stiel je pozvao na uklanjanje "nepotrebnih taktičkih blokada" koje sprečavaju dogovor.

On je pozvao zemlje da održe "najveću ambiciju" kako bi zagrijavanje Zemlje ograničilo na najviše 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa - sve neuhvatljiviji cilj blagosloven Pariskim sporazumom iz 2015. da bi se izbjegla najgora razaranja klimatskih promjena, uključujući pogoršanje oluja i suša i porast nivoa mora.

Stiel je rekao da su se nesuglasice na samitu suzile na dva pitanja – fosilna goriva i ubrzanje finansiranja za klimatska pitanja od strane bogatih zemalja ka najteže pogođenim zemljama u razvoju.

Očekuje se da će lideri samita objaviti novi nacrt teksta u ponedjeljak.

Godišnja konferencija stranaka, ili COP, rijetko je završavala po planu u svojoj 28-godišnjoj istoriji, ali je predsjedavajući COP28 Sultan Al Džaber pozvao zemlje da završe stvari na vrijeme u utorak.

Džaber, šef nacionalne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, više puta je obećavao da će na samitu biti postignut istorijski dogovor i pozvao zemlje da pronađu "konsenzus i zajednički jezik" o fosilnim gorivima.

"Neuspjeh nije opcija", rekao je on u nedjelju.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, usprotivila se svakom postepenom ukidanju fosilnih goriva i navela na COP28 da se njene "perspektive i zabrinutosti" moraju uzeti u obzir.

Irak je takođe javno odbacio napuštanje fosilnih goriva.

Veterani klimatskih kampanja i pregovarači kažu ipak da svijet nikada nije bio tako blizu dogovora o postupnom ukidanju korišćenja nafte, gasa i uglja.

Sada je pritisak na Džaberu – čija je uloga naftnog direktora izazvala uznemirenost među aktivistima za klimatske kampanje – da izvrši konačne izmjene u sporazumu koji bi donio konsenzus.

Posljednji nacrt sporazuma objavljen u petak uključuje četiri različita puta za odustajanje od fosilnih goriva, ali ima i petu opciju: izostaviti to pitanje iz konačnog dogovora.

Kina, najveći svjetski emiter, takođe je u početku viđena kao neprijateljski raspoložena prema postepenom ukidanju, ali je radila na pronalaženju kompromisa.

Kina i SAD, najveći emiteri, prošlog mjeseca su se prije COP28 u Kaliforniji saglasili da ubrzaju korišćenje obnovljive energije kako bi se postepeno zamijenili nafta, gas i ugalj.

Nacrt sporazuma od petka uključuje slične formulacije o potrebi da se utrostruče kapaciteti obnovljivih izvora energije do 2030. godine, kako bi se "zamijenila energija zasnovana na fosilnim gorivima".

Bonus video: