Vašington post: Izrael u Libanu koristio zabranjenu municiju s bijelim fosforom

U Libanu su 94 čovjeka poginula do 5. decembra, uključujući 82 pripadnika Hezbolaha, a u Izraelu 11 ljudi, uglavnom vojnik

10921 pregleda 71 reakcija 5 komentar(a)
Detalj iz Libana, 15. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Libana, 15. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Analiza "Vašington posta" (The Whashington Post) je pokazala da je Izrael municiju s bijelim fosforom nabavljenu iz SAD, koristio u napadu u oktobru na jugu Libana, kada je ranjeno devet civila u naselju Dheira.

Novinar koji radi za taj američki list našao je ostatke tri artiljerijske granate od 155 milimetara koje su spalile četiri kuće u tom libanskom naselju kraj granice s Izraelom.

Dim od lako zapaljive municije s bijelim fosforom se koristi za skrivanje kretanja vojske. Međutim, zrnca te vrste fosfora mogu da izazovu potencijalno smrtonosne opekotine i oštećenja pluća, te je korišćenje te municije međunarodnim humanitarnim pravom zabranjeno u civilnim područjima, navodi američki list.

Od devetoro ranjenih u izraelskom napadu na libansko naselje, najmanje troje je hospitalizvano, od kojih jedna osoba danima.

Fotografije i video snimci koje je verifikovao "Amnesti internešenel" (Amnesty International) i razmatrao "Vašington post", pokazuju karakteristične trake bijelog fosfornog dima koji pada na Dheiru 16. oktobra.

Oznake na ostacima granata odgovoraju nomenklaturi koju Vojska SAD koristi za municiju domaće proizvodnje, a svjetlozelena boja i druge oznake na jednom ostatku granate odgovaraju municiji s bijelim fosforom, rekli su vojni stručnjaci.

"Vašington post" podsjeća da SAD redovno vojno pomaže Izrael.

Prekogranični sukobi na južnoj granici Libana su svakodnevni od početka rata Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

U fokusu sukoba je naselje Dheira sa oko 2.000 ljudi jer odatle proiranski libanski Hezbolah napada izraelske vojne punktove.

U Libanu su 94 čovjeka poginula do 5. decembra, uključujući 82 pripadnika Hezbolaha, a u Izraelu 11 ljudi, uglavnom vojnika.

Bonus video: