SAD zabrinute zbog izvještaja da je Izrael koristio municiju sa bijelim fosforom

"Mi apsolutno ne želimo da vidimo da se taj sukob prelije na Liban. I zato smo u tom kontekstu zabrinuti zbog takvih izvještaja", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, prenio je AP

6218 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ivan Ivanović
Ilustracija, Foto: Ivan Ivanović

Portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da su SAD "zabrinute" zbog izvještaja da je Izrael u oktobru, u napadu na južni Liban, koristio američku municiju sa bijelim fosforom.

"Mi smo vidjeli izvještaje, sigurno je da smo za to zabrinuti. Postavljaćemo pitanja da pokušamo da saznamo malo više", rekao je Kirbi.

Izveštaj o mogućem korišćenju municije sa bijelim fosforom u prekograničnom napadu izraelske vojske na jug Libana prvi je objavio danas Vašington post.

Kirbi je rekao da se bijeli fosfor može legitimno vojno koristiti za osvjetljenje i da proizvede dim kako bi se prikrilo kretanje vojske.

"Očito je da kad god obezbijedimo proizvode poput bijelog fosfora drugoj vojsci očekujemo u potpunosti da će biti korišćeni za te legitimne svrhe i u skladu sa zakonom oružanog sukoba", rekao je Kirbi.

On je dodao da je administracija SAD više puta jasno rekla da ne želi otvaranje drugog fronta u ratu Izraela i palestinskog Hamasa.

"Mi apsolutno ne želimo da vidimo da se taj sukob prelije na Liban. I zato smo u tom kontekstu zabrinuti zbog takvih izvještaja", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, prenio je AP.

Analiza Vašington posta je pokazala da je Izrael je koristio municiju sa bijelim fosforom nabavljenu iz SAD u napadu 16. oktobra na jug Libana, u kojem je ranjeno najmanje devet civila u libanskom selu Dheira.

Novinar koji radi za taj američki list našao je ostatke tri artiljerijske granate od 155 milimetara ispaljene na to selo kraj granice s Izraelom koje su spalile najmanje četiri kuće.

Bonus video: