SAD najavile nove sankcije protiv ruske "ratne mašinerije" u trenutku kada Zelenski traži nastavak pomoći Ukrajini

Sankcije se odnose na oko 150 osoba i pravnih lica za koje se sumnja da snabdijevaju ili finansiraju rusku vojnu industriju tokom rata u Ukrajini i pomažu izbjegavanje sankcija uvedenih od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine

3707 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski (skroz desno) sa američkim senatorima Čakom Šumerom i Mičom Mekonelom, Foto: Reuters
Zelenski (skroz desno) sa američkim senatorima Čakom Šumerom i Mičom Mekonelom, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su novu seriju sankcija protiv ruske "ratne mašinerije" najavile danas kada je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Vašingtonu gdje traži nastavak američke pomoći svojoj zemlji.

Sankcije se odnose na oko 150 osoba i pravnih lica za koje se sumnja da snabdijevaju ili finansiraju rusku vojnu industriju tokom rata u Ukrajini i pomažu izbjegavanje sankcija uvedenih od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine.

"Kremlj je postepeno Rusiju pretvorio u ratnu privredu, u Putinovu ratnu mašineriju koja ne može da preživi samo s domaćom proizvodnjom", rekla je američka ministarka finansija Dženet Jelen u saopštenju. Jelen je ocijenila da američke sankcije stežu obruč oko snabdjevača i trećih zemalja koje Rusiju snabdijevaju dobrima prijeko joj potrebnih da razvija i održi svoj vojno-industrijski kompleks.

Američki Stejt department danas u odvojenom saopštenju objavio da uvodi sankcije protiv 100 osoba i pravnih lica.

Vašington sankcioniše osobe i pravna lica u Kini, Rusiji, Hongkongu i Pakistanu "umiješana u proizvodnju i snabdijevanje kineskim oružjem i tehnologijom", navelo je američko ministarstvo finansija.

Konkretno su pomenuti državljanin Kine Hu Sjaosun i njegova vojna kompanija "Džarvis HK Co" i mreža saradnika.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine koje bi moguće posjedovale osobe i firme na meti američkih sankcija, kao i zabranu svakoj američkoj osobi ili firmi da posluje sa sankcionisanim osobama, pod prijetnjom da i same budu sankcionisane.

Bonus video: