Zelenski apelovao na američki Kongres da nastavi slanje vojne pomoći Ukrajini: Neki republikanci skeptični

Predsjedavajući Predstavničkog doma, Majk Džonson, republikanac, rekao je poslije sastanka sa Zelenskim da Bajdenova administracija mora da pruži više detalja o tome kako će se koristiti američki novac

8016 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se sa američkim zakonodavcima na Kapitol hilu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao na članove Kongrese da nastave slanje vojne pomoći Kijevu u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Oni do sada nisu bili spremni da potpišu budžetski predlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena kojim bi Ukrajina dobila pomoć od 61,4 milijarde dolara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, Majk Džonson, republikanac, rekao je poslije sastanka sa Zelenskim da Bajdenova administracija mora da pruži više detalja o tome kako će se koristiti američki novac.

"Bajdenova administracija, po svemu sudeći, traži milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez odgovora na pitanja koja mislim da zanimaju mnoge Amerikance", rekao je Džonson poslije sastanka sa Zelenskim.

Kada je Zelenski stigao na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, dobio je blagi aplauz. Sa njim su bili Čak Šumer, lider demokratske većine i Mič Mekonel, republikanski lider u Senatu.

"Predsjednik Zelenski je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć, ali da, ako je dobije, može da pobijedi u ovom ratu", rekao je Šumer novinarima poslije sastanka.

Međutim, neki republikanci su doveli u pitanje da li dodatna pomoć može da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju nakon što letnja ofanziva nije donela jasne rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, ali ne vidim da će se to dogoditi uskoro", rekao je republikanski senantor Ron Džonson.

Dok Ukrajina ulazi u zimu, sa desetinama hiljada žrtava, i velikim budžetskim deficitom, a Rusija napreduje na istoku, Zelenski traži od Vašingtona da pruži hitno potrebnu pomoć.

Poslije razgovora u Kongresu, ukrajinski lider odlazi u Bijelu kuću, gdje će on i predsjednik Bajden održati zajedničku konferenciju za novinare.

Bijela kuća je rekla Kongresu 4. decembra da vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini počevši od januara. Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022, ali nisu izdvojena nova sredstva od kada su republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata u januaru.

Neki republikanci, posebno oni tijesno povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Pojedini republikanci takođe kažu da svaka dodatna pomoć mora ide u paru sa promjenama imigracione politike - koja je posebno sporno pitanje u američkoj politici.

Zelenski poziva članove Kongresa da brzo riješe svoje sporove.

"Ako nekoga inspirišu neriješena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je u govoru pred vojnim zvaničnicima u Vašingtonu u ponedjeljak.

Nedavno deklasifikovani američki obavještajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći vjeruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpjeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je Adrijen Votson, portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće.

Bonus video: