Sud odbio Trampov zahtjev za imunitetom u tužbi E. Džin Kerol

Američki Drugi okružni žalbeni sud na Menhetnu (Njujork) potvrdio je odluku saveznog sudije da se odbaci Trampov zahtjev za imunitetom, piše Rojters

5453 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp ne može se pozvati na predsjednički imunitet u slučaju tužbe za klevetu kolumnistkinje E. Džin Kerol, koja ga je optužila za silovanje, presudio je danas američki žalbeni sud, što je za njega još jedan neuspjeh u parnici koju je pokrenula Kerol.

Trampovi advokati najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.

Američki Drugi okružni žalbeni sud na Menhetnu (Njujork) potvrdio je odluku saveznog sudije da se odbaci Trampov zahtjev za imunitetom, piše Rojters.

Kerol je u tužbi od Trampa tražila najmanje 10 miliona dolara odštete zbog njegove izjave iz juna 2019. godine, dok je još bio predsjednik, a nakon što ga je prvi put javno optužila da je sredinom devedesetih silovao u garderobi robne kuće na Menhetnu.

Tramp je odbacio da poznaje Kerol te je kazao da “nije njegov tip” i da je izmislila optužbu o silovanju kako bi promovisala izlazak svojih memoara.

Bivša kolumnistkinja časopisa Elle tužbu je podigla u novembru 2019. godine, ali je Tramp čekao do decembra 2022. godine, kako bi se pozvao na predsjednički imunitet, vjerujući da će ga on štititi od njene tužbe.

Predsjednik SAD-a ima puni imunitet od brojnih građanskih tužbi dok je na dužnosti.

U junu je američki okružni sudija Luis Kaplan odbio Trampov pokušaj da se slučaj Kerol odbaci, a kasnije mu je odbio dopustiti i da se brani predsjedničkim imunitetom, pojasnivši da je zakasnio pozvati se na imunitet.

"Trump je devedesetih seksualno napastovao novinarku E. Džin Kerol, a potom je oklevetao, nazvavši je lažljivicom", odlučili su porotnici u maju ove godine, zadavši bivšem predsjedniku pravosudni udarac u vrijeme dok se bori za ponovni ulazak u Bijelu kuću 2024. godine.

Trampova žalba tada je saslušana po ubrzanom postupku, prije zakazanog suđenja za 16. januar 2024. godine.

Tako je Kerol već dobila jedan građanski proces protiv Trampa.

U maju je porota u drugoj tužbi odlučila da je Tramp dužan Kerol isplatiti pet miliona dolara odštete za seksualni napad i klevetu.

Premda suočen sa četiri savezne i državne krivične optužnice, Tramp je favorit za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

U svim slučajevima kazao je kako se ne osjeća krivim.

Bonus video: