Netanjahu: Idemo do kraja

Uprkos sve većem međunarodnom pritisku i jučerašnjim borbenim gubicima, izraelski premijer poručio da nastavlja kampanju do potpunog uništenja Hamasa

13811 pregleda 60 reakcija 6 komentar(a)
Ožalošćeni preuzimaju tijela djece stradale u izraelskom napadu u Rafi na jugu Gaze, Foto: Rojters
Ožalošćeni preuzimaju tijela djece stradale u izraelskom napadu u Rafi na jugu Gaze, Foto: Rojters

Izrael je juče saopštio da je pretrpio najveće borbene gubitke u posljednjih više od 30 dana, nakon zasjede u ruševinama grada Gaze dok se istovremeno suočava sa sve većom diplomatskom izolacijom dok raste broj mrtvih i pogoršava se humanitarna katastrofa.

Intenzivni sukobu su u toku i na sjeveru i na zapadu Gaze, dan nakon što su Ujedinjene nacije zahtijevale hitno humanitarno primirje. Predsjednik SAD Džo Bajden kazao je da “neselektivno” bombardovanje košta Izrael međunarodne podrške.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je juče da će vojska nastaviti borbu uprkos međunarodnom pritisku za prekid vatre. “Nastavljamo do kraja, do pobjede, dok Hamas ne bude uništen”, kazao je on vojnicima u Gazi u radio obraćanju. “Kažem ovo suočen sa velikim bolom, ali takođe i sa velikim međunarodnim pritiscima. Ništa nas neće zaustaviti”.

Netanjahu
foto: REUTERS

Izrael je uglavnom imao globalnu podršku kada je pokrenuo kampanju za uništenje Hamasa pošto su borci te grupe upali preko granične ograde 7. oktobra i ubili 1200 Izraelaca, uglavnom civila i oteli 240 talaca.

Međutim, u međuvremenu Izrael je veći dio enklave sravnio sa zemljom, ističe agencija Rojters. Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je juče da je najmanje 18.608 osoba stradalo a da ih je 50.594 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Strahuje se da su hiljade pod ruševinama ili van dometa spasilaca.

U Rafi, na jugu Gaze gdje su stotine hiljada ljudi potražile utočište, tijela članova porodice stradalih u vazdušnom napadu tokom noći juče su zamotana u bijele čaršave bila izložena na kiši. Među njima je bilo i nekoliko djece, dok je tijelo novorođenčeta bilo zamotano u roze ćebe.

Ahmed Abu Rejaš preuzeo je tijela svojih nećaki, od pet i sedam godina. Dok je hodao ulicama noseći jednu od djevojčica plačući je uzvikivao: “Ovo su djeca. Djeca! Da li ubijaju ikoga osim djece? Ne! Ovo su nevinašca! Ubili su ih njihovim prljavim rukama!”.

Nakon što je početkom decembra propalo primirje koje je trajalo 7 dana, izraelske snage su proširile svoju kopnenu kampanju sa sjevera Pojasa Gaze na jug upadima u glavni južni grad Kan Junis.

Izraelski vojnici se pripremaju da uđu u Pojas Gaze
Izraelski vojnici se pripremaju da uđu u Pojas Gaze foto: REUTERS

U međuvremenu borbe su se intenzivirale u ruševinama na sjeveru Gaze, gdje je Izrael prethodno saopštio da je uglavnom ostvario svoje vojne ciljeve.

Izrael je objavio da je deset izraelskih vojnika stradalo u roku od 24 sata, uključujući i poručnika koji je komandovao jednom isturenom bazom i potporučnika koji je komadovao jednim odredom. To je najteži gubitak za izraelske snage otkad je 15 vojnika ubijeno 31. oktobra.

Hamas je saopštio da to pokazuje da izraelske snage nikada ne mogu pokoriti Gazu. “Što duže ostanete tamo, to ćete više ginuti i gubiti”, poručio je Hamas.

Bolnice na sjeveru Gaze su uglavnom prestale da funkcionišu. Na jugu, pretrpane su mrtvima i ranjenima, prenosi Rojters.

“Doktori poput mene preskaču preko tijela djece da bi liječili djecu koja će umrijeti”, kazao je za britansku agenciju doktor Kris Huk, britanski ljekar koji je raspoređen u okviru misije Ljekara bez granica u Naser bolnici u Kan Junisu.

Glasanje u Generalnoj skupštini kojim se zahtijeva prekid vatre nije zakonski obavezujeće, ali je najsnažniji znak pada međunarodne podrške postupcima Izraela. Tri četvrtine od 193 članice glasalo je za rezoluciju a svega osam država su se pridružile Sjedinjenim Državama i Izraelu i glasale protiv.

Prije glasanja, Bajden je kazao da Izrael i dalje ima podršku “većine svijeta” u borbi protiv Hamasa. “Međutim, počinju da gube tu podršku zbog neselektivnog bombardovanja koje sprovode”, kazao je on na donatorskoj večeri.

U do sada najočiglednijem pokazatelju podjela između lidera SAD i Izraela, Bajden je kazao da Netanjahu treba da promijeni svoju tvrdolinijašku vladu i da na kraju Izrael “ne može da kaže ne” nezavisnoj palestinskoj državi.

Bonus video: