Predstavnički dom formalno odobrio istragu o opozivu Džozefa Bajdena, njegov sin odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata

Proces opoziva može da dovede do ultimativne kazne za jednog predsjednika - da bude smijenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu

9067 pregleda 0 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters

Predstavnički dom formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena. Glasanje je održano po stranačkoj liniji, sa 221 glasova za i 212 protiv, a svi republikanci su podržali predlog, uprkos tome što neki u stranci brinu da istraga još nije proizvela dokaze da je Bajden uradio bilo šta nedolično.

Proces opoziva može da dovede do ultimativne kazne za jednog predsjednika - da bude smijenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu.

"Ne shvatamo lako ovu odgovornost i nećemo prejudicirati rezultat istrage", saopštio je predsjedavajući Majk Džonson. "Ali dosadašnje dokaze je nemoguće ignorisati".

Istraga o opozivu fokusira se na to da li je Bajden imao koristi od poslovanja svog sina Hantera Bajdena u stranim zemljama, a glasanje je održano nekoliko sati pošto je Bajdenov sin odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Bajden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Bajden učestvovao dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. Njihova istraga se sada fokusira na poslove Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Hanter Bajden
Hanter Bajdenfoto: Reuters

Našli su dokaze da je mlađi Bajden navodio svoje klijente da vjeruju da može da im pruži pristup kancelariji potpredsjednika, ali nisu uspjeli da pronađu dokaze da je Džozef Bajden preduzeo bilo kakve zvanične korake da pomogne tim kompanijama, ili stekne finansijsku dobit od njih.

Bijela kuća odbacuje istragu navodeći da je politički motivisana i da se ne zasniva na činjenicama. Predsjednik je kritikovao republikance što nisu podržali nijedan predlog njegovih domaćih prioriteta ili glasali za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini i Izraelu.

"Republikanci u Predstavničkom domu neće da mi se pridruže. Umjesto da učine bilo šta da poboljšaju život običnim Amerikancima, fokusirani su na to da me napadaju lažima", rekao je predsjednik.

Džozef Bajden se sprema za moguću novu predsjedničku trku protiv Donalda Trampa, koji mu je bio rival i na izborima 2020. Tramp je prvi predsjednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta, i trenutno se priprema za četiri predstojeća suđenja.

Skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smjene Bajdena. Čak i ako Predstavnički dom smijeni predsjednika, Senat bi morao da ga osudi sa dvije trećine glasova - što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gdje demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova.

Međutim, istraga bi mogla da pomogne republikancima da iznose svoje optužbe za korupciju tokom većeg dijela predsjedničke kampanje 2024.

Glasanje je održano tri mjeseca pošto su republikanci neformalno započeli istragu i nije neophodan korak da bi se predsjednik ili drugi zvaničnici smijenili s položaja.

Međutim, ova dozvola bi republikancima mogla da pruži veća pravna ovlašćenja da primoraju Bajdenovu administraciju da sarađuje u istrazi.

Hanter Bajden odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata u Kongresu

Sin predsjednika Bajdena, Hanter Bajden, u srijedu se oglušio o obavezujući poziv republikanaca u Predstavničkom domu da svedoči iza zatvorenih vrata o svojim poslovima.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Kongresa, Bajden je ocijenio istragu kao neosnovanu i nagovijestio da neće sarađivati u vezi sa pozivom Odbora za nadzor Predstavničkog doma da svjedoči iza zatvorenih vrata.

"Nema dokaza koji bi potkrijepili navode da je moj otac finansijski umiješan u moj posao, jer se to nije dogodilo", rekao je Hanter Bajden.

Republikanci su rekli da će preduzeti korake kako bi Bajdena i formalno teretili za djelo nepoštovanja Kongresa, koje je kažnjivo i zatvorom.

"Predsjednikov sin ne može da postavlja pravila", rekao je konngresmen Džejms Komer, predsjednik Odbora za nadzor.

Republikanski kongresmen Džim Džordan rekao je da reči Hantera Bajdena da njegov otac nije bio "finansijski umiješan" sugerišu da je predsjednik možda bio umiješan u posao svog sina čak i ako nije profitirao od toga.

"On je bio umiješan, samo ne finansijski. To je veliko odstupanje od svega što su rekli", rekao je Džordan.

Advokat Bijele kuće odbacio je tu tvrdnju uz komentar na platformi X da "Džim Džordan nastavlja da laže i daje potpuno lažne izjave o sadržaju takozvane istrage".

Hanter Bajden, koji se godinama borio sa zavisnošću od droge i alkohola, takođe je bio predmet višegodišnje krivične istrage.

To je rezultiralo federalnim optužbama da je lagao o upotrebi droge dok je kupovao pištolj, i odvojenim optužbama za neplaćanje poreza od 1,4 miliona dolara.

On se izjasnio da nije kriv po optužbama za oružje, a njegov advokat kaže da je u potpunosti otplatio porez.

"Dok sam bio zavisnik, nisam bio odgovoran prema svojim finansijama. Ali, sugerisati da je to osnova za istragu o opozivu je više nego apsurdno, to je besramno", rekao je Bajdenov sin.

Dok je njegov otac bio potpredsjednik, Hanter Bajden je bio u upravnim odborima ukrajinskog industrijskog konglomerata i kineskog privatnog fonda. Predstavnici jednog od njegovih bivših poslovnih udruženja rekli su da je Hanter pokušavao da obezbijedi "iluziju pristupa" njegovom ocu, ali i da nisu imali saznanja o tome da je Džozef Bajden kršio zakon.

Hanter Bajden je ponudio da svjedoči u Kongresu javno, uz obrazloženje da je zabrinut da će svjedočenje iza zatvorenih vrata biti pogrešno predstavljeno.

Republikanci su insistirali da on prvo mora tako da svjedoči.

Bonus video: