Visoki zvaničnik Hamasa sugeriše priznanje Izraela

Izjavi Muse Abu Marzuka prethodila je najava vođe Hamasa Ismaila Hanijea, koji živi u Kataru, da je njegova organizacija otvorena za razgovore o okončanju rata i "dovođenja u red palestinske kuće" i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze

5073 pregleda 0 komentar(a)
Musa Abu Marzuk, Foto: Screenshot/Youtube
Musa Abu Marzuk, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk sugerisao je da bi ta palestinska ekstremistička organizacija mogla da prizna Izrael, kao prvi korak ka palestinskom jedinstvu.

On je time potencijalno ukazao na pritisak pod kojim je Hamas usred izraelske vojne kampanje čiji je cilj da ga uništi.

Izjavi Marzuka prethodila je najava vođe Hamasa Ismaila Hanijea, koji živi u Kataru, da je njegova organizacija otvorena za razgovore o okončanju rata i "dovođenja u red palestinske kuće" i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

To bi moglo da dovede do "političkog puta koji obezbjeđuje pravo palestinskog naroda na nezavisnu državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je Hanije.

Hamas je uvijek otvoreno težio uništenju Izraela i zaprijetio je sličnim napadima poput onih izvedenih 7. oktobra, poslije kojih je počeo najnoviji rat, dok to ne postigne.

Rivalska Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) koja rukovodi Palestinskom upravom je priznala Izrael u okviru Oslo sporazuma iz 1990-tih godina, ali ga ne priznaje kao jevrejsku državu, navode izraelski mediji.

"Trebalo bi slijediti zvaničan stav. Zvaničan stav je da je PLO priznao državu Izrael", izjavio je Abu Marzuk za Al-Monitor.

Bonus video: