Američki Kongres usvojio ogroman budžet za 2024. godinu, sa samo 300 miliona dolara pomoći Ukrajini

Budžet je odštampan na više od 3.000 stranica i treba da ga ratifikuje Džo Bajden, što se smatra formalnošću

6520 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki Kongres usvojio je danas ogroman budžet od 886 milijardi dolara za 2024. godinu, produžavajući takođe finansiranje sistema međunarodnog elektronskog nadzora koji opsežno koristi američka obavještajna služba.

Budžet je danas usvojen u Predstavničkom domu, poslije jučerašnjeg usvajanja u gornjem domu Kongresa, Senatu, i veći je za oko tri odsto u odnosu na 2023. godinu. Budžetom se predviđa jačanje pozicije SAD u Aziji i Pacifiku kao protivteža uticaju Kine.

U dokumentu se takođe produžava program vojne pomoći Ukrajini, kojim se odobrava postepeno oslobađanje 300 miliona dolara (oko 275 miliona eura) za zvanični Kijev, ali taj iznos je daleko od 61 milijarde dolara koje su od Kongresa tražili američki i ukrajinski predsjednici, uz očekivanje da to bude odobreno do kraja ove godine. Taj veliki paket pomoći Ukrajini i dalje je predmet rasprave.

Veliki zakon o vojnom budžetu koji je danas izglasan takođe produžava za nekoliko mjeseci pravni okvir međunarodnog elektronskog nadzora koji kritikuju organizacije za odbranu privatnog života i sloboda, i koji je bio pred isticanjem.

Program dozvoljava američkim bezbjednosnim službama da sprovode programe elektronskog nadzora, uključujući i pregled elektronske pošte neameričkim državljanima u inostranstvu, bez sistematskog traženja sudskog odobrenja.

Budžetom se takođe povećavaju plate vojnom osoblju za pet odsto.

Nisu usvojene mjere koje su predlagali republikanci, prema kojima je trebalo da se vojnim licima ograniči pravo na abortus, kao i da bude zabranjeno da se u Pentagonu i na vojnim bazama diže prajd zastava LGBT+.

Budžet je odštampan na više od 3.000 stranica i treba da ga ratifikuje Džo Bajden, što se smatra formalnošću.

Bonus video: