Bil Gejts donirao 4,6 milijardi dolara

Blumberg procjenjuje da je Gejts ukupno donirao više od 700 miliona dionica Majkrosofta, koje su vrijedne oko 50 milijardi dolara po današnjoj tržišnoj cijeni kompanije
73 pregleda 0 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Shutterstock.com
Bil Gejts, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.08.2017. 12:51h

Osnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bil Gejts donirao je 64 miliona dionica Majkrosofta, koje su vrijedne čak 4,6 milijardi dolara. To je najveća njegova donacija od 2000. godine, pokazuju podaci američke agencije za nadzor financijskih usluga (SEC).

Kako je objavio Blumberg, radi se o pet odsto dionica koje je Gejts imao u IT gigantu.

Iako se u službenim papirima ne može iščitati ko je primio velikodušnu donaciju, Blumberg tvrdi da je većina novca otišla filantropskoj fondaciji Bil & Melinda Gejts, prenosi N1.

Najnoviji poklon iznosi čak 38 odsto njegovog udjela u Majkrosoftu i samo je posljednji u nizu donacija. Posljednja velika donacija bila je 5,1 milijardu dolara 2000. godine, a godinu prije dao je 16 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe.

Njegov udio u kompaniji se ukupno smanjio s 24 odsto u 1996. godini na 1,3 odsto danas, piše Blumberg.

Blumberg procjenjuje da je Gejts ukupno donirao više od 700 miliona dionica Majkrosofta, koje su vrijedne oko 50 milijardi dolara po današnjoj tržišnoj cijeni kompanije.

Bonus video: