Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu ka Japanskom moru

"Sjever je ispalio jednu ili više neidentifikovanih balističkih projektila ka Istočnom moru", navodi se u saopštenju južnokorejske vojske bez drugih detalja

8344 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnokorejska vojska saopštila je da je Sjeverna Koreja danas ispalila najmanje jednu balističku raketu ka Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more.

"Sjever je ispalio jednu ili više neidentifikovanih balističkih projektila ka Istočnom moru", navodi se u saopštenju južnokorejske vojske bez drugih detalja.

Proba balističke rakete dolazi u trenutku kada su Seul i Vašington upozorili Pjongjang da bi svaki nuklearni napad na SAD i Južnu Koreju doveo do kraja vladavine Sjeverne Koreje.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje učestvovali su u petak na drugoj sjednici Nuklearne savjetodavne grupe u Vašingtonu, fokusiranoj na nuklearno odvraćanje u slučaju sukoba sa Sjevernom Korejom.

Lansiranje rakete dolazi na godišnjicu smrti oca sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Džong Ila, koji je umro 17. decembra 2011. godine.

Prošle godine, Sjeverna Koreja je objavila novu doktrinu prema kojoj sebi daje za pravo da izvrši preventivni atomski napad u slučaju egzistencijalne prijetnje.

Status nuklearne države takođe je upisan u Ustav Sjeverne Koreje.

Pjongjang je u novembru uspio da u orbitu postavi vojni špijunski satelit, koji je, kako navode sjevernokorejske vlasti, sposoban da otkrije američke i južnokorejske vojne lokacije.

Bonus video: