Tramp i Abe: Cilj je spriječiti lansiranje sjevernokorejskih projektila

Abe je rekao da su on i Tramp "složni u ocjeni da je sprječavanje Sjeverne Koreje da lansira projektile najvažnija stvar"
1 komentar(a)
Šinzo Abe, Donald Tramp, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2017. 07:10h

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da su se on i američki predsjednik Donald Tramp složili da je sprječavanje Sjeverne Koreje da lansira projektile ka ostrvu Guam u Pacifiku od najveće važnosti.

Telefonski razgovor dva lidera je uslijedio poslije objave sjevernokorejskih medija da predsjednik Kim Džong Un sačinio plan za lansiranje raketa u vode oko Guama kao demonstraciju snage. Saopšteno je da bi te rakete preletjele zapadni dio Japana.

Abe je rekao da su on i Tramp "složni u ocjeni da je sprječavanje Sjeverne Koreje da lansira projektile najvažnija stvar".

Američki ministar odbrane Džejms Matis je juče rekao da bi SAD "oborile" bilo koji sjevernokorejski projektil usmjeren ka američkoj teritoriji i dodao da bi svaki takav napad mogao dovesti do rata.

"Ako budu pucali na SAD, to bi moglo da eskalira u rat veoma brzo. Da, ako pucaju na nas, to se zove rat", rekao je Matis.

Prema njegovim riječima, američki radarski sistemi mogu veoma brzo da otkriju da li se projektil kreće ka američkoj teritoriji i ako je to slučaj, "biće oboren". Ako bi rakete pale u more blizu Guama, Matis je rekao da bi "o tom problemu odlučivao predsjednik".

Bonus video: