„Moralni poraz međunarodne zajednice u Gazi”

Šefica Međunarodnog Crvenog krsta pozvala na dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

11787 pregleda 35 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Šefica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) kazala je juče da je rat u Gazi “moralni poraz” međunarodne zajednice i pozvala Izrael i Hamas da postignu novi dogovor o prekidu vatre.

“Govorim o moralnom porazu jer svaki novi dan ovakvog stanja predstavlja dan u kojem je međunarodna zajednica pokazala da nije sposobna da okonča tako visok nivo patnje, što će imati uticaj na generacije ne samo u Gazi”, rekla je predsjednica Međunarodnog crvenog krsta (MKCK) Mirjana Spoljarić novinarima u Ženevi nakon posjete Pojasu Gaze i Izraelu.

“Bez dogovora dviju strana nemamo ništa, stoga ih pozivamo da nastave da pregovaraju”, kazala je ona govoreći o oslobađanju izraelskih talaca koje su oteli pripadnici Hamasa u napadu na Izrael 7. oktobra.

Mirjana Spoljarić
Mirjana Spoljarićfoto: REUTERS

Primirje kojem su posredovali Katar i Egipat održalo se nedjelju dana krajem oktobra i u tom periodu oslobođeno je 110 talaca u Gazi u zamjenu za 240 palestinskih žena i tinejdžera iz izraelskih zatvora.

Sukobi su nastavljeni 1. decembra, a pojedine preostale taoce izraelske vlasti su proglasile mrtvima.

Mada je Crveni krst olakšao oslobađanje talaca tokom primirja, grupa je kritikovana od strane nekih Izraelaca zbog nedovoljnih napora u oslobađanju drugih i pružanja medicinske njege. Neki korisnici društvenih mreža su je uporedili s taksijem za prevoz talaca iz Gaze.

“Ne idete tamo i samo uzmete taoce i dovedete ih”, kazala je Spoljarić, rekavši da je svako poređenje sa “uberom” ili taksi službom “neprihvatljivo i nečuveno”.

“Ono što je jasno jeste da dok je neprijateljstvo na nivou na kakvom je sada, smisleni humanitarni odgovor ostaje izuzetno težak, ako ne i nemoguć”, kazala je ona.

Izraelski vojni zvaničnici kazali su juče da je visok broj civilnih žrtava u Gazi cijena izraelske intenzivne kampane i strategije urbanog ratovanja militanata Hamasa. Prema podacima vlasti u Gazi u ratu je do sada stradalo skoro 20 000 Palestinaca, a oko 50 000 je povrijeđeno.

Komentari šefice Međunarodnog Crvenog krsta objavljeni su u trenutku kada je ova 160 godina stara organizacija sa sjedištem u Švajcarskoj objavila novu četvrogodišnju startegiju nakon što je zamalo izbjegla krizu likvidnosti ove godine.

Organizacija će smanjiti oko 4.000 radnih mjesta ove i naredne godine radi smanjenja troškova, rekla je Spoljarić, ali ostaje posvećena svojoj osnovnoj ulozi kao nepristrasnog posrednika između zaraćenih strana. Prema novoj strategiji, troškovi će porasti u 2024. u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, Sudanu, Burkini Faso i Haitiju zbog rastućeg nasilja, dok će pasti u Siriji, Ukrajini, Avganistanu i Južnom Sudanu.

Bonus video: