Bajden: Tramp je podržao pobunu, ali će sud odlučiti o njegovoj kandidaturi

Prema trenutnim anketama, Tramp je favorit da osvoji predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i ponovo bude Bajdenov protivkandidat na predsjedničkim izborima naredne godine

6860 pregleda 9 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je jasno da je Donald Tramp podržao oružanu pobunu, nakon što je Vrhovni sud Kolorada donio odluku da se bivši predsjednik diskvalifikuje sa glasačkog listića na izborima u toj državi zbog napada na Kapitol 2021. godine.

"Kada je riječ o tome da li se može primijeniti 14. amandman, prepustiću sudu da donese tu odluku. Međutim, svakako je podržao oružanu pobunu. U to nema nikakve sumnje. Očigledno je. Sve ste vidjeli", rekao je Bajden novinarima u Milvokiju, u Viskonsinu.

Prema trenutnim anketama, Tramp je favorit da osvoji predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i ponovo bude Bajdenov protivkandidat na predsjedničkim izborima naredne godine.

Iako je Bajden naglasio da će o Trampovom slučaju odlučivati sudovi, ovo je rijetka prilika da je direktno komentarisao niz pravnih problema s kojima je bivši predsjednik suočen.

Trampov predizborni štab najavio je da će se Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država žaliti na presudu iz Kolorada, koja se samo odnosi na unutarstranačke izbore u toj državi zakazane za početak marta.

Riječ je samo je jednom od pravnih poteza koji su širom zemlje preduzeti da se Tramp diskvalifikuje sa glasačkih listića na osnovu 14. amandmana američkog Ustava. Taj amandman zabranjuje svima koji su učestvovali u oružanoj pobuni, a prethodno položili zakletvu da će štititi zemlju, da obavljaju javnu funkciju.

Prema anketama, Tramp je trenutno u tijesnoj prednosti u odnosu na Bajdena koji oštro kritikuje svog prethodnika. Na jednom prijemu u utorak, rekao je da Tramp predstavlja najveću prijetnju po demokratiju.

"Ako izgubimo, izgubićemo sve", poručio je američki predsjednik.

Trampa je opisao kao nekog ko je "sjedio i na televiziji gledao kako rulja napada Kapitol". Trampove pristalice su 6. januara 2021. godine nasilno upale u Kongres da bi pokušale da spriječe potvrdu Bajdenove pobjede.

"Ovo je bivši predsjednik koji podržava i ohrabruje nasilje protiv Amerikanaca. To je za prezir", naglasio je Bajden.

Bonus video: