Otkrivena tajna uspjeha Sjeverne Koreje: Kupili tehnologiju SSSR

Prvi nagoveštaj da su motori iz ukrajinske fabrike dospjeli u ruke Sjeverne Koreje stigao je u septembru, kada je Kim Džong Un nadgledao probu novog raketnog motora
50 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2017. 19:34h

Sjeverna Koreja postigla je uspjeh u testiranju interkontinentalnih balističkih raketa zahvaljujući kupovini vojne tehnologije bivšeg Sovjetskog Saveza na crnom tržištu, najvjerovatnije iz jedne ukrajinske fabrike, navodi se u danas objavljenoj analizi Međunarodnog instituta za strateške studije i povjerljivim procjenama obavještajnih agencija SAD. Sjeverna Koreja nabavila je na crnom tržištu moćne raketne motore, što joj je omogućilo da posle brojnih neuspješnih raketnih proba izvede u julu i dvije uspješne probe interkontinentalnih balističkih raketa, koje mogu da dosegnu kopno SAD, zaljučak je istraživanja Majkla Elemana iz Međunarodnog instituta za strateške studije, navodi Njujork tajms. Stručnjaci koji su proučavali fotografije lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una kako pregleda nove raketne motore zaključili su da oni potiču iz nekadašnje sovjetske raketne flote. Ti motori bili su toliko snažni da je jedna raketa mogla da ponese 10 termonuklearnih bojevih glava između kontinenata. Američki stručnjaci vjeruju da ti raketni motori RD-250 potiču iz fabrike raketa Južmaš u ukrajisnkom gradu Dnjepru, koja je tokom Hladnog rata proizvodila najsmrtonosnije rakete u sovjetskom arsenalu, i ostala jedan od glavnih ruskih snabdijevača raketama i posle odvajanja Ukrajine. Elemanova analiza potvrdila je ono što obavještajni zvaničnici govore među sobom već neko vrijeme - da su nove sjevernokorejske rakete zasnovane na toliko kompleksnoj tehnologiji da Sjeverna Koreja nije mogla da ostvari veliki napredak za tako kratko vrijeme, osim ako nije bila u mogućnosti da kupi dizajn, hardver i ekspertizu na crnom tržištu. Američki stručnjaci navode i da ne postoji dokaz da je ukrajinska vlada imala bilo kakva saznanja ili kontrolu nad dešavanjima u kompleksu Južmaš. Kako su raketni motori RD-250 stigli u Sjevernu Koreju još je misterija, navodi Njujork tajms. Prvi nagoveštaj da su motori iz ukrajinske fabrike dospjeli u ruke Sjeverne Koreje stigao je u septembru, kada je Kim Džong Un nadgledao probu novog raketnog motora. Njemački analitičar Norbert Brige tada je otkrio da taj motor ima velike sličnosti s modelom RD-250 iz fabrike Južmaš.

Turčinov: Juzmaš nije dao tehnologiju

Ukrajina nije snabdijela Sjevernu Koreju oružjem ili vojnom tehnologijom, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbjednost Aleksandar Turčinov. "Neki strani mediji prenijeli su netačnu informaciju da je (ukrajinska fabrika oružja) Južmaš dala raketnu tehnologiju Sjevernoj Koreji. Ta informacija je bez osnova", rekao je Turčinov, prenosi Tass. On je dodao da Kijev sjevernokorejski režim smatra "totalitarnim, opasnim i nepredvidivim, i podržava sve sankcije protiv te zemlje"

Juzmaš: Ne proizvodimo takve rakete

Ukrajinska kompanija Južmaš negirala je danas da proizvodi rakete za vojnu upotrebu i saopštila da nikada nije imala veze s raketnim programima Sjeverne Koreje. Južmaš je u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije naveo da nekoliko navoda objavljenih u tom tekstu "ne odgovara stvarnosti". "Južmaš nikada ranije nije imao ništa niti ima sada s raketnim programima Sjeverne Koreje, svemirske ili odbrambene prirode. Južmaš od proglašenja nezavisnosti Ukrajine nije proizvodio i ne proizvodi rakete i raketne komplekse za vojnu upotrebu", piše u saopštenju. Ta ukrajinska fabrika navela je da je jedini serijski motor koji je isporučivala prethodnih godina namijenjen izvozu (u Italiju) i da ga nije moguće koristiti na balističkim raketama u vojnu svrhu. Kompanija Južimaš iz ukrajinskog grada Dnjepra navela je da "ne samo da nije glavni proizvođač raketa za Rusiju, nego i ne isporučuje rakete, njihove djelove i jedinice konstrukcije, uključujući raketne motore".

Galerija

Bonus video: