Rudi Đulijani podnio zahtjev za bankrotstvo, nakon presude da plati 148 miliona dolara

U svom podnesku u četvrtak, bivši gradonačelnik Njujorka naveo je skoro 153 miliona dolara postojećih ili potencijalnih dugova, uključujući blizu milion dolara poreskih obaveza, novac koji duguje svojim advokatima i milione dolara u potencijalnim pravnim presudama zbog drugih tužbi protiv njega

8096 pregleda 4 komentar(a)
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Rudi Đulijani, Foto: Reuters

Rudi Đulijani, bivši advokat Donalda Trampa, podnio je zahtjev za bankrotstvo, nekoliko dana nakon što mu je naloženo da plati 148 miliona dolara zbog tužbe za klevetu koju su pokrenule dvije bivše izborne radnice u američkoj državi Džordžija. One su navele da su njegove lažne optužbe protiv njih o tome da su pomogle da se protiv bivšeg predsjednika namjeste izbori dovele do prijetnji smrću zbog kojih su se bojali za svoje živote.

U svom podnesku u četvrtak, bivši gradonačelnik Njujorka naveo je skoro 153 miliona dolara postojećih ili potencijalnih dugova, uključujući blizu milion dolara poreskih obaveza, novac koji duguje svojim advokatima i milione dolara u potencijalnim pravnim presudama zbog drugih tužbi protiv njega. Procijenio je da njegova imovina vredi između milion i 10 miliona dolara.

Najveći dug je upravo onaj od 148 miliona dolara koji mu je naložen da plati prije nedjelju dana.

Ted Gudman, politički savjetnik i portparol Đulijanija, nekadašnji republikanski predsjednički kandidati i visoki zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe, saopštio je da ovaj potez "ni za koga ne bi trebalo da bude iznenađenje".

"Nijedna osoba nije mogla razumno vjerovati da će gradonačelnik Đulijani moći da plati tako visok iznos kazne", rekao je Gudman. On je dodao da će zahtjev za bankrotstvo dati Đulijaniju "priliku i vrijeme da podnese žalbu, uz istovremeno obezbjeđivanje transparentnosti za svoje finansije pod nadzorom suda za bankrotstvo, kako bi se osiguralo da se svi povjerioci tretiraju jednako i pošteno tokom cijelog procesa".

Ipak, proglašenje bankrotstva vjerovatno neće izbrisati 148 miliona dolara odštete koju je porota dodijelila bivšim izbornim radnicama Vandrei "Šej" Mos i njenoj majci Rubi Frimen. Zakon o bankotstvu ne dozvoljava brisanje dugova koji proizilaze iz “svjesne i zlonamjerne povrede” nanesene nekom drugom.

Prošlonedjeljna presuda porote bila je najnoviji i najskuplji znak Đulijanijevih rastućih finansijskih problema, pogoršanih istragama, tužbama, kaznama, sankcijama i odštetama u vezi sa njegovom pomoći tadašnjem republikanskom predsedniku Trampu da pokuša da poništi izbore 2020. koje je izgubio od demokrate Džoa Bajdena.

U septembru, Đulijanijev bivši advokat Robert Kostelo ga je tužio za oko 1,4 miliona dolara neplaćenih pravnih računa, navodeći da je prekršio ugovor tako što nije isplatio račune u potpunosti i na vrijeme. Đulijani je od sudije zatražio da odbaci slučaj, tvrdeći da nikada nije primio sporne fakture. Slučaj je u toku.

Kostelo je zastupao Đulijanija od novembra 2019. do jula 2023. u nizu pitanjima koja se kreću od istrage o njegovom poslovanju u Ukrajini, što je rezultiralo racijom FBI-a na njegovu kuću i kancelariju u aprilu 2021, do državnih i saveznih istraga o njegovom radu nakon Trampovog poraza na izborima 2020.

U avgustu je Poreska uprava navela da je Đulijani dužan 549.435 samo za poreznu godinu 2021.

Đulijani, koji je i dalje donekle popularan među konzervativcima u gradu kojim je nekada upravljao, vodi dnevnu radio emisiju u svom rodnom gradu na stanici u vlasništvu lokalnog republikanskog magnata u prehrambenoj industriji. Takođe vodi noćnu striming emisiju koju na društvenim mrežama gleda nekoliko stotina ljudi, koju naziva "Američki gradonačelnik uživo".

Bonus video: