IAEA: U Sjevernoj Koreji vjerovatno počeo da radi novi nuklearni reaktor

Sjeverna Koreja je izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. Njena šesta i posljednja do sada, 2017. godine, bila je i njena najveća proba

2099 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je u Sjevernoj Koreji vjerovatno počeo da radi novi nuklearni reaktor, dok Pjongjang pojačava prijetnje da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv SAD i njenih saveznika.

Novi reaktor se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Pjongjanga, u kompleksu Jongbjon gdje se već nalazi prvi nuklearni reaktor u zemlji, kapaciteta od pet megavata.

Od sredine oktobra primijećen je "veliki protok vode" iz sistema za hlađenje novog reaktora u kompleksu Jongbjon, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

"Nedavna zapažanja pokazuju da je ispuštena voda vruća, što je u skladu sa puštanjem u rad reaktora", dodao je Grosi.

Međutim, za takav proces je potrebno vrijeme, a bez pristupa objektu, IAEA ne može precizno da potvrdi njegov operativni status.

Od kada su njeni inspektori protjerani iz Sjeverne Koreje 2009. godine, IAEA je ograničena na praćenje nuklearnog razvoja u zemlji pomoću satelitskih snimaka.

Sjeverna Koreja je izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. Njena šesta i posljednja do sada, 2017. godine, bila je i njena najveća proba.

Posmatrači mjesecima izražavaju zabrinutost zbog moguće pripreme novog nuklearnog testa Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je tokom godine na povećanje proizvodnje "vojnog nuklearnog materijala" u cilju povećanja proizvodnje atomskog oružja.

Sjeverna Koreja neće oklijevati da odgovori atomskim oružjem ako je sama "provocirana" takvim oružjem, zaprijetio je ove nedjelje Kim Džong Un.

Njegov režim je u ponedjeljak izveo test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u svom arsenalu, Hvasong-18, za koju se čini da je sposobna da dosegne cijelu američku teritoriju.

Bonus video: