Irak: Za dva dana ubijeno 12 turskih vojnika

Turska vojska redovno pokreće vojne kopnene i vazdušne operacije protiv boraca PKK i njihovih položaja u sjevernom Iraku. Za 25 godina Turska je postavila nekoliko desetina vojnih baza na tom području

3466 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupno 12 turskih vojnika ubijeno je za dva dana u odvojenim napadima na turske vojne baze na sjeveru Iraka, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

"Naših šest herojskih drugova stradalo je danas u sukobu sa teroristima koji su pokušali da se infiltriraju u našu bazu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Turske vlasti su ranije danas saopštile da je šest vojnika ubijeno u petak uveče na sjeveru Iraka. Napad se pripisuje pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara i mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom grupom.

Turski mediji su prenijeli da se turske vojne baze, koje su gađane juče i danas, nalaze u mjestima Hakurk i Zap na sjeveru Iraka, gdje se nalazi autonomna oblast Kurdistan.

Turska vojska redovno pokreće vojne kopnene i vazdušne operacije protiv boraca PKK i njihovih položaja u sjevernom Iraku. Za 25 godina Turska je postavila nekoliko desetina vojnih baza na tom području.

PKK, u oružanoj borbi protiv turskih vlasti od 1984. godine, preuzela je odgovornost u oktobru za napad na sjedište turskog ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, u kojem su ranjena dva policajca.

Bonus video: