Iranska policija zaplijenila nagradu EU za Mahsu Amini

Smrt Mahse Amini izazvala je najžešće proteste u Iranu u posljednjih nekoliko decenija

5512 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iranske snage bezbjednosti zaplijenile su nagradu Evropskog parlamenta Saharov dodijeljenu pokojnoj iransko-kurdskoj ikoni protesta Džini Mahsi Amini, objavila je organizacija Hengaw.

Ta kurdska organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Norveškoj, rekla je da je Aminin advokat Mohamed Saleh-Nikbakt namjeravao u Iranu predati nagradu Evropske unije za ljudska prava porodici te mlade kurdske žene.

Kad je stigao na teheranski aerodrom, službenici su ga zaustavili i ispitali. Oduzeli su mu pasoš, mobilni telefon i nagradu, prenosi Hina.

Amini, zbog čije su smrti započeli masovni protesti u Iranu, inspirisala je pokret Žena, život, sloboda. U septembru 2022. iranska "policija za moral" uhapsila ju je zbog navodnog kršenja strogih islamskih pravila odijevanja.

Tri dana kasnije umrla je u bolnici nakon što je zadržana u policijskom pritvoru. Evropski parlament tvrdi da je u pritvoru bila fizički zlostavljana.

Njena smrt izazvala je najžešće proteste u Iranu u posljednjih nekoliko decenija.

Amini i s njom povezan pokret za slobodu u decembru su dobili nagradu Saharov, ali su njenu porodicu iranske vlasti spriječile da je preuzme.

Evropski parlament od 1988. tu nagradu dodjeljuje pojedincima ili organizacijama koji brane ljudska prava i slobodu izražavanja.

Iranske vlasti nisu zvanično potvrdile detalje o ovom događaju, koje je iznio Hengaw.

Iranskim demonstrantima i mladoj Iranki Džini Mahsi Amini, koja je preminula u zatvoru, u decembru je u Strazburu predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola svečano dodijelila ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu misli.

Nagradu Saharov su u ime dobitnika na svečanoj ceremoniji u Strazburu primile predstavnice pokreta demonstrantkinja Afsun Najafi i Mersedeh Šahinkar, iranske braniteljke ženskih prava, i advokat porodice Amini Saleh Nikbaht.

Čelnica Evropskog parlamenta tom je prilikom poručila iranskim demonstrantima da "nisu sami". "Mi smo uz vas", poručila je Metsola podsjetivši da je parlament u četiri rezolucije oštro osudio režim u Teheranu te traži da se iranska Revolucionarna garda uvrsti na popis terorističkih organizacija.

Priznala je, međutim, da "moramo činiti više" i da frustrira izostanak napretka sloboda u Iranu.

Bonus video: