Vitlejem se priprema za "mračan" Božić, u Gazi bombardovanje bez prestanka

Na sjeveru Gaze vojnici su pronašli skladište oružja u blizini škola, džamije i medicinskog centra u kojem su bili eksplozivni pojasevi namijenjeni djeci, desetine mina i stotine granata, saopštila je vojska

20291 pregleda 4 komentar(a)
Gaza, Foto: Reuters
Gaza, Foto: Reuters

Izraelska vojska pojačala je danas operacije protiv Hamasa na jugu opkoljenog Pojasa Gaze, dok Sjedinjene Američke Države (SAD) vrše pritisak na Izrael da uloži više napora kako bi se poštedjelo stanovništvo, kojem prijeti glad. "Rat će biti dug. Mi plaćamo vrlo visoku cijenu za taj rat, ali nemamo drugog izbora već da nastavimo borbu", upozorio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu svoju Vladu odajući poštu za 153 poginula vojnika od početka kopnene ofanzive u Gazi 27. oktobra.

Poslije sukoba u kojima je razoren veliki dio sjevera palestinske teritorije, vojska je saopštila da sada svoje glavne operacije fokusira na jug, u potrazi za liderima Hamasa u velikom gradu Kan Junisu, kuda su mnogi civili pobjegli.

Na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, grad Vitlejem, u kojem se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus, priprema se za "mračan" Božić večeras, bez vjernika, dok se u Gazi bombardovanje nastavlja bez prestanka od sjevera do juga.

Dim se dizao iznad Kan Junisa poslije napada, a snažne eksplozije koje su snimili reporteri agencije Frans pres sa juga Izraela potresle su centralni dio male enklave.

SAD, najbliži saveznik Izraela, zbog velikog broja ubijenih palestinskih civila sve više insistiraju na ciljanim operacijama u izraelskom ratu protiv Hamasa, pokrenutom 7. oktobra poslije iznenadnih napada palestinskih ekstremista, predvođenih tom islamskom organizacijom, vladajućom u Gazi, na Izrael.

Na sjeveru Gaze vojnici su pronašli skladište oružja u blizini škola, džamije i medicinskog centra u kojem su bili eksplozivni pojasevi namijenjeni djeci, desetine mina i stotine granata, saopštila je danas vojska.

U Vitlejemu Trg jasli ispred Crkve rođenja je bio gotovo prazan nekoliko sati prije Badnje večeri.

Tamo su se uvijek okupljale hiljade vjernika i turista, ali palestinski hrišćani ne mogu da slave ove godine jer nisu u stanju da ignorišu sudbinu Palestinaca u opkoljenoj i bombardovanoj Gazi.

Poslije dolaska na trg Latinski patrijarh Đanbatista Picabala se kratko obratio nevelikoj grupi hrišćana.

"Naša srca su sa Gazom, sa svim ljudima Gaze, sa posebnom pažnjom na našu hrišćansku zajednicu koja pati, ali ja znam da ne patimo samo mi", rekao je on.

Humanitarna situacija u Gazi, uskom priobalnom području između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora je strašna, većina bolnica ne radi i u narednih šest nedjelja cjelokupno stanovništvo je u opasnosti da se suoči sa nedostatkom hrane koji vodi do gladi, upozoravaju Ujedinjene nacije (UN).

Uprkos činjenici da je Savjet bezbjednosti UN u petak usvojio rezoluciju koja poziva na hitnu isporuku velike količne humanitarne pomoći, ključne za stanovnike Gaze, nije bilo značajnog povećanja u subotu.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi rekao je danas da je humanitarni prekid vatre jedini izlaz kako bi pomoć stigla do onih kojima je potrebna i da bi taoci bili oslobođeni, te dalje raseljavanje izbjegnuto, a "iznad svega prestali poražavajući ljudski gubici".

"Rat se protivi logici i čovječnosti i priprema budućnost sa više mržnje i manje mira", rekao je on.

Egipatski i katarski posrednici još uvijek pokušavaju da pregovaraju o novom primirju poslije jednonedjeljnog prekida borbe krajem novembra koji je omogućio oslobađanje 105 talaca za 240 palestinskih zatvorenika i ulazak velikih konvoja humanitarne pomoći.

Međutim sada ni jedna strana ne popušta.

Hamas, organizacija koju SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom, traži prekid sukoba prije pregovora o taocima.

Izrael je otvoren za ideju o primirju, ali isključuje svaki prekid vatre prije eliminacije te islamske organizacije.

Bonus video: