Noć odnijela 100 palestinskih života

Izrael intenzivirao napade širom Gaze, Netanjahu kazao da rat nije ni blizu kraja

6851 pregleda 0 komentar(a)
Ožalošćeni Palestinci pored tijela stradalih u izraelskom napadu na Magazi, Foto: Rojters
Ožalošćeni Palestinci pored tijela stradalih u izraelskom napadu na Magazi, Foto: Rojters

Na sahrani u Gazi u ponedjeljak Palestnici su u redu čekali da dotaknu bijele čaršave u kojima su bila zamotana tijela najmanje 70 osoba, za koje palestinske zdravstvene vlasti tvrde da su ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu na izbjeglički kamp u Magazi u centru enklave.

Sahrana je uslijedila nakon jedne od najsmrtonosnijih noći u ratu koji već 11 nedjelja bijesni između Izraela i Hamasa.

Ibrahim Jusef kazao je za Rojters da su njegova supruga i četvoro djece uključujući i četvoromjesečnu bebu zatrpani u ruševinama nakon što je u vazdušnom napadu pogođena kuća u kojoj su se nalazili u izbjegličkom kampu.

On je za britansku agenciju ispričao da nije bio kod kuće kada se dogodio napad. Kada je stigao uspio je da spase jednog sina, ali nije mogao da dođe do ostalih. “Šta su oni loše uradili”, upitao je.

Gaza
foto: REUTERS

Napadi koji su počeli nekoliko sati prije ponoći nastavljeni su i juče. Palestinski mediji su prenijeli da je Izrael pojačao i vazdušno i kopneno granatiranje centralne Gaze.

Portparol ministarstva zdravlja Ašraf al Kidra je kazao da je među stradalima u Magazi veliki broj žena i djece. Osam osoba je stradalo u napadima izraelskih aviona i tenkova na kuće i puteve u drugim djelovima enklave, dok su u vazdušnim napadima na Kan Junis stradale 23 osobe, usljed čega je tragični bilans Palestinaca premašio 100.

Izraelska vojska je saopštila da istražuje izvještaje o incidentu u Magaziju i da je posvećena minimalizaciji stradanja civila. Hamas je odbacio optužbe Izraela da djeluje u gusto naseljenim područjima ili koristi civile kao ljudske štitove.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je snimke povrijeđenih stanovnika koji se prevoze do bolnica. Navodi se da izraelski avioni bombarduju glavne puteve, ometajući prolazak ambulantnih vozila i vozila hitne pomoći.

Nakon što je početkom mjeseca propalo primirje sukobi na terenu su samo intenzivirani, a rat se sa sjevera proširio na cijeli gusto naseljeni pojas.

Izraelska vojska je juče saopštila da su dvojica njenih vojnika stradala prethodnog dana, usljed čega je ukupni broj izraelskih žrtava od početka kopnene operacija 20. oktobra dostigao 158.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je juče poslanicima iz njegove Likud partije da rat nije ni blizu kraju i odbacio, kako je naveo, medijske spekulacije da bi njegova vlada mogla obustaviti borbu protiv islamista Hamasa. On je kazao da Izrael bez vojnog pritiska neće uspjeti da oslobodi preostale taoce u Gazi.

Hamas i Islamski džihad odbacili su juče egipatski predlog da se odreknu vlasti u Pojasu Gaze u zamjenu za stalno primirje, kazala su za Rojters dva izvora iz Egipta.

Egipat je predložio “viziju” umjesto konkretanog plana, podržanog i od strane katarskih posrednika, koja bi uključivala primirje u zamjenu za oslobađanje više talaca, i dovela do šireg dogovora koji uključuje trajno primirje uz reorganizaciju vođstva u Gazi, kojom trenutno upravlja Hamas, prenio je Rojters. Egipat je predložio izbore nudeći uvjeravanja Hamasu da njegovi članovi neće biti gonjeni ili procesuirani, ali je Islamska grupa odbila bilo kakve ustupke osim oslobađanja talaca, navode izvori. Veruje se da se više od 100 talaca i dalje drži u Gazi.

Izat al-Rišk, član političkog odbora Hamasa, kasnije je demantovao u saopštenju ono što su izvori rekli o pregovorima, dodajući: “Ne može biti pregovora bez potpunog zaustavljanja agresije. Rukovodstvo Hamasa snažno se zalaže za potpuni, a ne privremeni kraj agresije i masakra nad našim narodom”, rekao je, aludirajući na više od 20.000 Palestinaca koji su poginuli tokom 11-dnevnog rata sa Izraelom.

Papa: Djeca koja ginu u ratovima su mali Isusi današnjice

Papa Franjo kazao je juče u božićnoj poruci da su djeca koja stradaju u ratovima, uključujući i Gazu, “mali Isusi današnjice” i da izraelski napadi predstavljaju “strašnu žetvu” nevinih civila.

U njegovom godišnjem obraćanju “Urbi et Orbi” (svijetu i gradu), Franjo je takođe nazvao napad Hamasa na Izrael “gnusnim” i ponovo pozvao na oslobađanje oko 100 talaca u Gazi.

Sveštenstvo je otkazalo vjerske svetkovine u Vitlejemu, u okupiranoj Zapadnoj obali gdje se po hrišćanskoj tradiciji vjeruje da je rođen Isus.

Umjesto uobičajenih manifestacija, palestinski hrišćani održali su božićno bdenje u Vitlejemu uz molitve za mir.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u odstupanju od njegove uobičajene prakse nije prisustvovao ponoćnom bdenju, već je umjesto toga poslao predstavnika.

Nije bilo velikog božićnog drveta, uobičajenog centralnog dijela svetkovina u Vitlejemu. Figure jaslica u crkvama postavljene su među ruševinama i bodljikavom žicom u znak solidarnosti sa narodom Gaze.

Bonus video: