Galant: „Ratujemo na sedam frontova”

Sukob u Gazi pokazuje nove znake opasne regionalne eskalacije

9494 pregleda 0 komentar(a)
Palestinci napuštaju kamp Bureidž, Foto: Rojters
Palestinci napuštaju kamp Bureidž, Foto: Rojters

Izrael vodi rat na više frontova, rekao je juče ministar odbrane te zemlje, misleći na vojne operacije širiom Bliskog istoka dok rat u Gazi pokazuje nove znake opasne regionalne eskalacije.

Joav Galant je juče u parlamentu rekao da je Izrael na udaru sa sedam strana: “Gaza, Liban, Sirija, Judeja i Samarija (izraelski naziv za Zapadnu obalu), Irak, Jemen i Iran. Već smo odgovorili i preduzeli akciju na šest od ovih pozornica,” rekao je u Knesetu, ne iznoseći detalje.

Milicije povezane sa Iranom širom Bliskog istoka napale su Izrael i američka vojna postrojenja širom regiona otkad je Hamas napao jug Izraela 7. oktobra i ubio 1.200 osoba.

Osvetnički rat Izraela u Pojasu Gaze već je postao jedan od najdestruktivnijih sukoba u 21. vijeku. Procjenjuje se da je ubijeno više od 20.600 ljudi, a 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze prisiljeno je da napusti domove.

Sukobi na teritoriji dužine 41 km i širine 12 km intenzivirani su od prekida primirja početkom decembra. Izrael je juče nastavio da bombarduje centralni dio Gaze, očigledno ispunjavajući obećanje da će proširiti ofanzivu.

zraelski vojnici tokom borbi u Gazi
zraelski vojnici tokom borbi u Gazifoto: Reuters

Galantovi komentari su došli u trenutku kada rat pokazuje znakove širenja izvan izraelskih i palestinskih teritorija. Ranije juče, Egipat je saopštio da je jedan dron oboren blizu ljetovališta Dahab na Crvenom moru, što je drugi takav događaj za 30 dana. Nije poznato odakle je došao dron, ali su jemenski pobunjenici Huti, koji su udruženi sa Iranom, poremetili globalnu trgovinu u Crvenom moru napadima na međunarodna plovila i lansirali dronove i rakete ka Izraelu, prenio je “Gardijan”.

Eksplozije u Crvenom moru uz obalu Jemena takođe su prijavljene juče. Američko ministarstvo odbrane je u subotu prvi put od izbijanja sukoba u Gazi izričito optužilo Iran za napad dronom na hemijski tanker u Indijskom okeanu.

Jučerašnje eksplozije su se dogodile dan nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu nadomak sirijske prijestonice Damask ubijen general iranske Revolucionarne garde. Iran je poručio da će Izrael “platiti za ovaj zločin”.

U Iraku, SAD su bombardovale tri lokacije povezane sa Kataib Hezbolahom, milicijom koju podržava Iran, koju su okrivile za napad dronom u kojem su ranjena tri američka vojnika stacionirana u gradu Erbil na sjeveru zemlje. Iračka vlada je oštro osudila vazdušne napade.

A daleko od Bliskog istoka, u Indiji, došlo je do eksplozije u blizini izraelske ambasade u Nju Delhiju, saopštilo je juče izraelsko ministarstvo spoljnih poslova. Indijski i izraelski zvaničnici istražuju uzrok eksplozije, u kojoj niko nije povrijeđen.

Sahrana palestinskih žrtava u masovnoj grobnici u Rafi
Sahrana palestinskih žrtava u masovnoj grobnici u Rafifoto: Reuters

Odvojeno, Izrael i moćna libanska grupa Hezbolah koju podržava Iran gotovo svakodnevno razmjenjuju rakete, vazdušne napade i granatiranje preko granice u kojima je ubijeno oko 150 ljudi u Libanu i 11 u Izraelu, uglavnom boraca. Iza kulisa, SAD vode intenzivne pregovore u cilju deeskalacije neprijateljstva na liniji koja razdvaja dvije zemlje, gdje postoji najveći rizik od toga da pogrešna procjena izazove regionalni rat, piše “Gardijan”.

Uprkos sve većem međunarodnom negodovanju zbog humanitarne katastrofe u Gazi, uključujući sve glasnije kritike od strane najvažnijeg saveznika Izraela, SAD, premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će Izrael nastaviti sve dok ne ostvari “potpunu pobjedu” nad Hamasom. On je tokom posjete izraelskim trupama u Gazi u ponedjeljak ponovio da borba nije ni blizu kraja.

Izrael kaže da čini sve što može da zaštiti civile i krivi Hamas što koristi stanovništvo Gaze kao živi štit - što je optužba koju ta grupa negira.

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Herci Halevi, rekao je juče da će rat Izraela protiv Hamasa u Gazi vjerovatno trajati mnogo mjeseci. “Ne postoje prečice u razbijanju terorističke organizacije”, rekao je Halevi. “Doći ćemo do vođstva Hamasa”, dodao je.

Iza kulisa, SAD vode intenzivne pregovore u cilju deeskalacije neprijateljstva na liniji koja razdvaja Izrael i Liban, gdje postoji najveći rizik od toga da pogrešna procjena izazove regionalni rat

Izraelska vojska je juče popodne izdala naređenja stanovnicima izbjegličkih kampova Bureidž, Nuseirat i Magazi u centralnoj Gazi da odu, uprkos tome što su ranije te kampove označili kao “zone evakuacije”, što znači da su civili u enklavi primorani da traže sklonište u sve manjim oblastima.

U Gazi i na Zapadnoj obali nalazi se 68 izbjegličkih kampova, od kojih je većina postavljena za smještaj Palestinaca koji su pobjegli iz svojih domova nakon osnivanja Izraela 1948. Danas su prenaseljeni i siromašni, sa malo dostupnih usluga.

Otprilike četvrtina stanovništva Gaze gladuje, prema najnovijoj procjeni UN, dok samo devet od 36 bolnica na toj teritoriji funkcioniše. Ljekari, preopterećeni povrijeđenima i bez osnovnih medicinskih zaliha, kažu da su u mnogim slučajevima primorani da amputiraju udove koji su mogli biti spaseni u drugačijim okolnostima.

Ćelije Hamasa koje koriste improvizovane eksplozivne naprave, zasjede i široku mrežu tunela nanijele su posljednjih dana značajne gubitke izraelskim snagama, čime je ukupan broj ubijenih izraelskih vojnika porastao na 156.

Predlog o prekidu vatre koji je iznio Egipat, ključni posrednik između Izraela i Hamasa, odbile su obje strane u ponedjeljak uveče. Čini se da su zastali i pregovori uz posredovanje Katara, koji su doveli do sedmodnevnog prekida vatre krajem novembra i oslobađanja 100 izraelskih talaca u zamjenu za 240 palestinskih žena i djece koji su držani u izraelskim zatvorima.

Bonus video: