Trampovo ime skinuto sa glasačkog listića i u Mejnu

Dok Mejn ima samo četiri elektorska glasa, to je jedna od dvije države u kojima se oni dijele. Tramp je osvojio jedan elektorski glas u Mejnu 2020, tako da bi njegovo isključenje sa glasačkih listića, ukoliko se pojavi kao republikanski kandidat na opštim izborima, moglo da ima velike implikacije u trci za koju se očekuje da će biti neizvjesna

11625 pregleda 6 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Demokratska državna sekretarka Mejna u četvrtak je uklonila ime bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa sa listića za predsjedničke izbore u skladu sa klauzulom o pobuni u američkom Ustavu, čime je postala prva izborna zvaničnica koji je jednostrano preduzela akciju koja ima potencijalne posljedice za elektorski koledž.

Dok Mejn ima samo četiri elektorska glasa, to je jedna od dvije države u kojima se oni dijele. Tramp je osvojio jedan elektorski glas u Mejnu 2020, tako da bi njegovo isključenje sa glasačkih listića, ukoliko se pojavi kao republikanski kandidat na opštim izborima, moglo da ima velike implikacije u trci za koju se očekuje da će biti neizvjesna.

Odluka državne sekretarke Mejna Šejne Belouz uslijedila je poslije decembarske presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa glasačkih listića u skladu sa Odjeljkom 3, 14. amandmana. Kolorado je država sklona demokratama za koju se ne očekuje da će republikanci imati previše šansi na izborima sljedeće godine.

Belouz je navela da Tramp više ne može da se kandiduje za najvišu funkciju, jer je njegova uloga u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. predstavljala kršenje Odjeljka 3, koji zabranjuje dužnost onima koji su „učestvovali u pobuni“.

Belouz je donijela odluku nakon što su neki stanovnici države, uključujući dvopartijsku grupu bivših poslanika, osporili Trampov stav o glasanju.

Njena odluka je uslijedila dan pošto su Trampovi advokati od nje zatražili da se diskvalifikuje zbog tvitova za koje su rekli da pokazuju pristrasnost. Ona je napad na Kapitol u SAD nazvala „pobunom“ i požalila se što Trampa nije osudio Senat SAD nakon što ga je opozvao Predstavnički dom.

Na njenu odluku Trampovi advokati mogu da ulože žalbu sudovima u Mejnu. Očekuje se da će Vrhovni sud SAD donijeti konačnu odluku o tome da li Tramp i dalje može da se kandiduje za predsjednika početkom sljedeće godine.

Aktivisti su zatražili od državnih izbornih zvaničnika da uklone Trampa sa primarnih glasačkih listića u njihovim državama u skladu sa Odjeljkom 3. Do odluke Belouz, svi su odbili zahtjev, često govoreći da čekaju da sudovi daju uputstva o tome kako tumačiti klauzulu, koja je korišćena samo nekoliko puta od Građanskog rata.

Poštujuću zakon Mejna, Belouz je održala javnu raspravu o ovom pitanju, što je ona i uradila u decembru. Advokat i bivši izvršni direktor ogranka Američke unije za građanske slobode u Mejnu, Belouz je dozvolila svakoj strani da podnese dodatne argumente nakon odluke Vrhovnog suda Kolorada od 19. decembra da Trampa ukloni sa listića.

Iz Trampovog štaba su saopštili da će se žaliti na odluku Vrhovnom sudu SAD, koji nikada nije doneo odluku o Odjeljku 3. Šta god da visoki sud odluči, primjenjivaće se na svaku državu, uključujući Mejn.

Odluka u Mejnu pokazuje potencijalne opasnosti za Trampa ako se o tom pitanju odlučuje od države do države. Izgubio je Kolorado za 13 procenata 2020. i nije mu potreban da bi osvojio predsjedničku funkciju.

Ali u Mejnu se izborni glasovi dijele po kongresnim okruzima, a Tramp je dva puta osvojio drugi kongresni okrug u državi. Ako tamo ne bude na glasačkom listiću, on bi započeo svoju kampanju 2024. sa jednim glasom na elektorskom koledžu.

Bonus video: